четвер, 27 серпня 2020 р.

Чи мають право батьки заходити до школи під час пандемії: що говорить закон

 Згідно з рекомендаціями МОЗ, батьки та супроводжуючі особи до закладу освіти не допускаються. А чи законно це?

Через 6 днів розпочинається новий навчальний рік. У багатьох учителів, школярів та їхніх батьків зростають хвилювання щодо того, як відбуватиметься навчання в умовах карантину. 

Щоб розвіяти сумніви освітян та надати їм чіткий алгоритм дій МОЗ оприлюднив нові правила щодо організації навчального процесу в закладах освіти. А в деяких школах самостійно укладають інструкції з навчання та розсилають їх батькам для ознайомлення. Так, один із пунктів інструкції насторожив освітянську спільноту  вхід до школи батькам, бабусям, дідусям з початку навчального року суворо заборонений! 

Батьки намагаються з’ясувати, чи існує така заборона на законодавчому рівні та запитують поради у користувачів фейсбуку. Зокрема активно ця тема обговорюється в групі “Батьки SOS” під дописом Анастасії, мами першокласника: 

Доброго вечора, група. Поясніть, будь ласка, чи є такий закон, на підставі якого, мене як здорову мати учня цієї школи, а саме мати першокласника, не пускатимуть до школи?

Думки користувачів розділилися: хтось вважає, що до рекомендацій МОЗ потрібно обов’язково дослухатися, інші радять Анастасії пошукати відповідь у законах та потім ними апелювати, деяка частина батьків категорично проти такої заборони та пишуть про те, що заходитимуть до школи попри будь-які обмеження. 

Наприклад, учасниця дискусії Сюзанна Колеснікова пише, що в карантинному режимі адміністрація має право не пускати батьків до закладу освіти: 

Я думаю, що у звичайному режимі законних підстав немає. А ось під час режиму карантину мають право, без особливої потреби, не пускати до школи. Усі ці маніпуляції з індивідуальним захистом, пересуванням за маршрутом і т.д., запроваджують не для того, щоб батьки ходили школою. Нехай доведеться пустити всіх, а де гарантія, що батьки здорові?... Якщо дійсно щось термінове і важливе, договоріться і вас пустять.

Олена Казакова зазначила, що закону про заборону входу батьків до школи немає. Є лише рекомендації, а це  не закон. Подібну думку висловила ще одна мати Вікторія: 

А коли в нашій країні рекомендації стали наказом? У всіх громадян нашої держави є права та обов'язки згідно з основним Законом України  Конституції. Читайте уважно закони й будете знати свої права та обов'язки. А рекомендації...на те вони й рекомендації, хочу дотримуюсь, не маю бажання  то ні.

Чи справді вхід до школи батьків є такою необхідністю? Є діти, яким попервах важко адаптуватися до незнайомого колективу або такі, що постійно гублять та забувають свої шкільні речі. Тож чимало батьків у коментарях обґрунтовують можливість входу до школи тим, щоб допомогти дитині зібрати рюкзак, одягнутися та взутися. Ще одна матуся та водночас учителька Катерина Павленко порадила батькам не панікувати та налаштувати дитину на позитив: 

Завдання батьків  зробити так, щоб дитина змогла бути самостійною в житті! Так, школа  це швидка соціалізація після садочка, і дитина скоріше стане самостійною. Щодо взуття: шановні батьки, обирайте в магазині таке, щоб дитина впоралася без проблем сама (і потренуйтеся вдома). Ви знаєте, нам теж, учителям, які є водночас батьками, хочеться зранку з посмішкою зустріти дітей, налаштуватися на відповідальну роботу з класом, в якому понад 30 різних учнів. Залиште цю паніку і свій егоїзм вдома і налаштовуйте дитину, що школа — це цікава пригода з новими друзями та вчителем. 

Суперечок на цю тему лише більшає, але чи варті вони того? Чи є сенс зараз доводити, хто правий, а хто винен. На думку Олександра Пилипчука, педагога Гаврилівської ЗОШ I-III ступенів, нині сперечатися не варто: 

Я думаю, що конструктиву цьому обговоренню можуть додати перші летальні випадки в школах. Тоді, напевно, кожен задумається, чого саме він хотів досягти: підвищення (хоча б на якісь відсотки) безпеки дітей чи реалізації власного права заходити до школи, навіть, якщо в цьому особливої потреби немає. Зараз сперечатись не варто.

Найрозлогіший коментар з усіма законами та рекомендаціями надала учасниця дискусії Олена Ємець. Ось весь перелік цих документів:

1. Постанова №42 “Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти…”. Паралельно з цим існує Додаток до листа МОН від 05.08.2020 номер 1-9/420.

2. Цитата з пункту 6 постанови МОЗ: "Забороняється допуск до закладу освіти батьків та супроводжуючих осіб, окрім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю".

3. Цитата з додатка до листа МОН: "Також рекомендуємо надавати роз’яснення батькам здобувачів освіти щодо необхідності впровадження в закладі освіти обмежувальних заходів стосовно відвідування закладів освіти сторонніми особами".

Що ми маємо в сухому залишку. МОН рекомендує адміністраціям закладів освіти роз’яснювати батькам, що стороннім особам вхід до шкіл обмежений. Батьки — це учасники освітнього процесу, а не сторонні особи; сторонні особи — це розповсюджувачі платних друкованих зошитів, фотографи тощо. Водночас МОЗ та головний санітарний лікар в постанові №42 рекомендують (!) заборонити допуск батьків до шкіл.

На думку Олени Ємець, рекомендація МОЗ суперечить:

  • статті 52 "Закону про освіту" та пункту 2 статті 55:

1. Учасниками освітнього процесу є:

  1. здобувачі освіти;

  2. педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники;

  3. батьки здобувачів освіти;

  4. фізичні особи, які провадять освітню діяльність;

  5. інші особи, передбачені спеціальними законами та залучені до освітнього процесу у порядку, що встановлюється закладом освіти.

ЗУ "Про освіту"п.2 ст.55  – Батьки здобувачів освіти мають право: захищати відповідно до законодавства права та законні інтереси здобувачів освіти;звертатися до закладів освіти, органів управління освітою з питань освіти.

  • статті 14 "Закону про охорону дитинства";

Розлучення дитини з сім'єю

Діти та батьки не повинні розлучатися всупереч їхній волі, за винятком випадків, коли таке розлучення необхідне в інтересах дитини й цього вимагає рішення суду, що набрало законної сили.

Під час вчинення дій, пов'язаних з розлученням дитини з одним або обома батьками, а також інших дій, що стосуються дитини, в порядку, встановленому законом, судом заслуховується думка та побажання дитини.

  • статті 153 "Сімейного кодексу України";

Права батьків та дитини на спілкування

Мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

  • Конвенції ООН про права дитини.

Базові права є непорушними. Реалізувати одні права шляхом порушення інших прав неможливо.

Тож, виходить, що букви закону на стороні батьків і дітей. Але є Постанова МОЗ, рекомендації якої також потрібно дотримуватися.

А що думаєте про це ви? Чи мають право батьки заходити до закладу загальної середньої освіти, чи лише в разі нагальної потреби?

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар