пʼятниця, 14 серпня 2020 р.

8 методів маніпулювання за допомогою промивання мізків

 Методи промивання мізків більш поширені, ніж ви думаєте. Насправді ви можете піддатися «промиванню мізків» і в ході свого повсякденного життя.

Для більшості з нас «промивання мізків» асоціюється з таємними операціями шпигунів під час холодної війни і старими чорно-білими фільмами. Але методи «промивання мізків» використовуються і в сучасному світі, причому набагато частіше, ніж ви думаєте.

Люди, які хочуть маніпулювати людиною або володіти ситуацією, часто використовують промивання мізків в своїх особистих інтересах. Але перш ніж ми почнемо вивчати, які методи можуть використовуватися для цих цілей, давайте визначимося, що означає термін «промивання мізків»?

Що таке «промивання мізків»

«Промивання мізків» – це процес, в ході якого людина або група використовують приховані методи, щоб переконати інших людей діяти відповідно до волі маніпулятора.

Але де закінчується чесне переконання і починається «промивання мізків»? Сьогодні існує безліч форм переконання, особливо в політиці. Наприклад, простий спосіб переконати натовп слідувати вашим інструкціям полягає в тому, щоб спочатку сказати пару речей, які викликають схвалення, потім додати пару реальних фактів і, нарешті, запропонувати зробити те, що вам потрібно:

«Вам набридло занадто багато платити за бензин? Ви втомилися від зростання витрат на охорону здоров’я? Ви хочете припинити на всьому економити? Ну, ви знаєте, що уряд заявив, що жорстка економія продовжиться, він не збирається зупиняти зростання цін на паливо, і він встановив найвищі витрати на охорону здоров’я з часів Другої світової війни! Якщо ви хочете змін – голосуйте за демократів».

Швидше за все, ви б не назвали подібний виступ промиванням мізків – він більше схожий на спробу переконання. Так які ж методи, які використовують саме маніпулятори?

Ось найпоширеніші з них:

Ізоляція

Першим кроком в справі промивання мізків зазвичай є ізолювання жертви від її друзів і членів сім’ї. Це робиться для того, щоб жертва спілкувалася виключно з маніпулятором і, відповідно, тільки від нього отримувала всю інформацію та ідеї. В цьому випадку маніпулятору не потрібно турбуватися про те, що будь-яка третя сторона прийде і поцікавиться тим, що відбувається.

Приниження самооцінки

Тепер, коли жертва ізольована, потрібно зламати її волю, тільки тоді маніпулятор зможе приступити до перекроювання особистості жертви на свій смак. Промити мізки можна тільки тій людині, по відношенню до якої маніпулятор знаходиться в  положенні переваги. Для приниження самооцінки можуть бути використані глузування, знущання або залякування.

Психологічне насильство

Інший спосіб, яким маніпулятор буде намагатися «промити мізки» своїм жертвам – це їхня психологічна мука. Він може розповісти своїй жертві брехню, а потім викрити її в цій брехні перед іншими. Він може залякувати своїх жертв, примушувати їх до чогось і позбавляти особистого простору.

Фізичне насильство

Маніпулятори знають, що існує багато методів фізичного впливу, що дозволяють промивати жертві мізки. До них відносяться позбавлення сну, життя в холоді і голоді, тілесні ушкодження в результаті жорстокого поводження. Існують і інші, більш тонкі способи, такі як підтримання постійного рівня шуму, наявність вогнів, які постійно мерехтять і вимикаються, зниження або підвищення температури в приміщенні.

Періодична музика

Дослідження показали, що якщо ви слухаєте постійно повторюваний ритм (в ідеалі – з частотою від 45 до 72 ударів на хвилину), ви можете впасти в надзвичайно схильний гіпнотичний стан. Це відбувається тому, що такий ритм дуже близький до частоти серцевих скорочень людини. Такий ритм може ввести мозок людини в так званий «альфа-стан», в якому він стає в 25 разів більше навіюваний, в порівнянні зі звичайним «бета-станом».

Контакти тільки з тими людьми, які вже зазнали «промивання мізків»

Передбачаючи спілкування тільки з тими, кому вже “промили мізки”, маніпулятор створює ситуацію, при якій вступає в дію тиск однолітків. Всі хочуть, щоб їх любили і приймали, особливо, якщо вони є новими членами групи. Дотримання тих правил, за якими живуть інші учасники, означає, що людина буде прийнята в групу.

«Ми» проти «них»

Це, знову ж таки, пов’язано з тим, що людина хоче бути прийнятим в групу і стати в ній кращою. Говорячи, що є «Ми» і «Вони», маніпулятор пропонує жертві можливість вибрати, до якої групи вона хоче належати. Метою є досягнення абсолютного послуху і лояльності.

Бомбардування любов’ю

Це тактика, при якій жертва втягується в групу за допомогою надмірної ласки, фізичних дотиків, ділення інтимними думками і встановлення емоційних зв’язків. Все це супроводжується постійними перевірками.

Це всього лише кілька способів, за допомогою яких «промивають мізки», і якщо ви вважаєте, що людину, що піддався такому впливу, легко  повернути в нормальний стан, вас може зацікавити одне дослідження нейробіолога Кетлін Тейлор. Після вивчення неврологічних ефектів, що виникли внаслідок промивання мізків, вона виявила, що у жертв спостерігаються більш жорсткі зв’язки між нейронами. Це може означати, що саме тому людям з промитими мозком важче переосмислити ситуацію.

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар