четвер, 6 серпня 2020 р.

Три діаманти класицизму

Рубрика "Цікаві факти" ☝️
Три діаманти класицизму😉
Коли ми говоримо про класичний період у музиці, завжди приходять на думку імена трьох композиторів - Гайдн, Моцарт, Бетховен.
Франц Йозеф Гайдн (1732 - 1809 ) народився в нижньоавстрійському селі Рорау, неподалік від кордону з Угорщиною в Австрійській імперії у багатодітній сім'ї каретного майстра Маттіаса Гайдна. Австрійський композитор, представник віденської класичної школи, один з засновників таких музичних жанрів, як симфонія і струнний квартет. Автор 104 симфоній, 83 квартетів, 52 фортепіанних сонат, ораторій.
Вóльфганг Амадéй Мóцарт ( 1756 - 1791) народився в Зальцбурзі, Австрія - австрійський композитор і музикант-віртуоз. Один з найпопулярніших класичних композиторів, Моцарт зробив великий вплив на світову музичну культуру. Творчий доробок Моцарта становить понад 600 творів: 41 симфонію, понад 19 опер, велику кількість інструментальних концертів (зокрема 27 фортепіанних), 13 струнних квартетів, 35 сонат для скрипки, «Реквієм» та багато інших інструментальних та хорових творів.
Лю́двіг ван Бетхо́вен ( 1770 - 1827) народився в м. Бонн в сім"ї придворних музикантів. Німецький композитор і піаніст, останній представник «віденської класичної школи», ключова фігура класичної музики в період між класицизмом і романтизмом. Він писав у всіх існуючих в його час жанрах, включаючи оперу, музику до драматичних спектаклів, хорові твори. Найбільш значними в його спадщині вважаються інструментальні твори: фортепіанні, скрипкові і віолончельні сонати, концерти для фортепіано, для скрипки, квартети, увертюри, симфонії. Творчість Бетховена справила значний вплив на симфонізм XIX і XX століть.
Усі вони народилися в різні роки однієї доби, проте їх шляхи перетиналися у Відні. Композитори Вольфганг Амадей Моцарт і Йозеф Гайдн були друзями. Їхні стосунки не дуже добре документовано, але докази того, що вони насолоджувалися товариством один одного і дуже поважали роботу один одного - є, старший по віку Гайдн мав вплив на юного Моцарта який згодом написав шість струнних квартетів, присвячені Гайдну. Вони зустрічалися, як Моцарт переїхав до Відня в 1781 році, а Гайдн мешкав в родовому палаці Айзенштадта в 40 км від Відня, в цей період Й. Гайдн часто здійснював короткі візити до міста.
В 1783 р. під егідою віденської благочинної організації для музикантів відбувся концерт, в програмі якого виконувалися твори Й. Гайдна і В. А. Моцарта, зрозуміло, що композитори були в центрі уваги своєю присутністю. Гайдн дуже пишався Моцартом і хвалив його всім своїм друзям у листах. Моцарт дуже поважав Гайдна і як всі музиканти того часу, звертався до нього, як до свого наставника "Батько". Остання їх зустріч була в 1790 р (за рік до смерті Моцарта) ,вони разом обідали і Моцарт сказав фразу, що можливо вони мають останню зустріч, сльози хлинули з очей обох. Гайдн був глибоко зворушений, бо подумав, що Моцарт вказує на його поважний вік, але й подумати не міг, що нитка життя обірветься молодого Моцарта.
Л. Бетховен мріяв з дитинства стати учнем Моцарта, тому причиною першої поїздки Бетховена до Відня була саме зустріч з великим маестро. Існує легенда, що все ж таки молодий Бетховен мав можливість показати свою майстерність Моцарту, але за браком часу Моцарт відмовився давати уроки. Під час другої поїздки до Відня 1792 р Бетховен знайомиться з Й. Гайдном і стає його учнем. У Відні Бетховен далеко не відразу здобув популярність як композитор, незважаючи на те, що він багато часу приділяв саме заняттям композиції. Під керівництвом Гайдна він прагнув оволодіти майстерністю контрапункту. Крім того, брав уроки гри на скрипці в Ігнаца Шуппанціга і уроки італійського вокального письма у Антоніо Сальєрі. Граф Вальдштейн в своїй прощальній записці Бетховену написав: "Завдяки безперервній наполегливості, Ви знайдете дух Моцарта з рук Гайдна". Втім, Бетховен внутрішньо підтримував широко поширене ставлення до себе як до наступника недавно померлого Моцарта, протягом найближчих декількох років вивчаючи його роботи, і дотримуючись в своїй ранній творчості моцартівського стилю.
Світлина від Майстерні Дитячої Пісні Жайвір.

Немає коментарів:

Дописати коментар