четвер, 6 серпня 2020 р.

Композитори-масони

Рубрика "Цікаві факти" ☝️
Композитори-масони
Перші масонські ложі були засновані в XVII столітті в Англії, організаційно масонство оформилося з виникненням першої Великої Ложі в 1717 році в Лондоні яку називають материнською для всього масонства. Основною версією походження масонства вважається версія про походження від середньовічних корпорацій "будівельників-каменярів", проте існують теорії про давніше походження масонства, початок якого виводиться від орденів тамплієрів. Масо́нство - морально-етичний рух у вигляді закритої організації, мали на меті будівництво духовного символічного Храму.
У відносно спокійний період середини ХVIII століття поряд з прагненням до освіти, пошуками інтелектуального і суспільно-освітнього порядку, виникає інтерес до езотеричних вчень давнини. У 1784 Моцарт вступив в Масонський орден, а через рік вже був ініційований до рівня Майстра-Масон. Масоном був і його батько Леопольд Моцарт. За рекомендацією Моцарта в ту ж ложу був прийнятий і Й. Гайдн. Масоном був друг В. А. Моцарта - лібретист «Чарівної флейти» Еммануель Шиканедер. Найбільш насичена поглядами, ідеями і символами масонства є опера «Чарівна флейта». Центральним персонажем опери є жрець Зарастро, в чиїх філософських деклараціях присутні найважливіші масонські тріади: сила, знання, мудрість, любов, радість, природа. Моцарт був пристрасним, переконаним масоном, зовсім не таким як Гайдн, який, хоча таким і числився, з того моменту, як його прийняли в братство "вільних мулярів ", жодного разу не брав участі в діяльності ложі і не написав жодної масонської речі. Моцарт ж не тільки залишив нам ряд значних творів, написаних спеціально для масонських обрядів і торжеств, - сама думка про масонство пронизує його творчість.
Масоном був Йоганн Крістіан Бах ( син Й. С. Баха), який був учасником масонської ложі «Дев'ять Муз» в Лондоні, але чи був масоном Й. С. Бах? - точних відомостей немає, проте є ряд вельми цікавих ознак, які вказують на тісний зв'язок Баха з масонством. Музика, спеціально складена для масонських ритуалів, почала видаватися в 18 столітті, включаючи музику, написану Ї. Бенда, І. Плейель, Франсуа-Андре Філідором, Йоганом Г. Науманом і Крістіаном Г. Нефе (учитель Бетховена). Гімни та інші твори, які використовуються в масонських ложах, були написані, зокрема, Вільямом Бойсом,а в 19 столітті Альбертом Лорцингом і в 20 столітті - Яном Сібеліусом. Масонами числилися Ж.Ф. Рамо, Ф. Ліст, Ф. Шуберт, Ріхард Вагнер, Дж. Гершвін, Луї Армстронг.
Світлина - Збори масонської ложі в XVIII столітті. Іноді висловлюються припущення, що в правому нижньому кутку ця картина показує Моцарта, який жваво розмовляє
зі своїм другом Е. Шиканедером.
P.S. масонами були Вольтер, В. Гетте, В. Черчілль,
К. Розумовський, С. Петлюра, І. Котляревський, М. Грушевський ...

Світлина від Майстерні Дитячої Пісні Жайвір.

Немає коментарів:

Дописати коментар