пʼятниця, 14 серпня 2020 р.

2 психологічні техніки для подолання важких життєвих ситуацій

 

Часто в житті людей виникають ситуації, коли, здавалося б, все складається вдало, немає особливих претензій або проблем, але радості це не приносить. Терзають незрозумілі образи на долю, претензії до оточуючих, виникають неправильні ситуації або незрозумілі вчинки оточуючих, створюють труднощі. Як їх подолати?

У психотерапії для таких ситуацій існує термін – незавершений або незакритий гештальт. Їм позначають ланцюг незавершених подій, які емоційно пов’язують з яким-небудь об’єктом або ситуацією, що не одержали логічного завершення. Наприклад, розставання з коханою людиною по абсолютно безглуздій або незрозумілій причині.

Психотехніки, які допоможуть подолати труднощі

Саме неприємну подію людина намагається забути або ігнорувати, оскільки спогади про неї кожен раз наносять емоційну травму. Але воно залишилося, і негативно впливає на сьогодення, кожен раз отруюючи радість від життя.

Тому, їй слід усвідомити, опрацювати до кінця, відпустити і забути. Усвідомити ситуацію, яка псує справжнє життя не складно, для цього треба згадати подію, яка давно мучить або залишає неприємний осад. Тепер залишається її відпустити.

Техніка «Шарик»

Ця практика допоможе позбутися від будь-якої проблеми, яка мучить і не дає спокійно рухатися далі. Придбайте гарну гелеву кульку. Важливо сприймати цю техніку всерйоз, як радісний спосіб позбутися від того, що заважає. Напишіть на ній негативну подію або ім’я людини, від якої хочете звільнитися.

Потримайте його в руках і «зарядіть» усіма негативними емоціями, які накопичилися в душі. Тепер відпускайте його в небо і спостерігайте, як разом з ним відлітають і ваші розчарування, біль і жаль. А ще можна його проколоти і побачити, як лопнула проблема. І тепер, коли спогади звично налинуть, скажіть собі, що ви їх відпустили і знищили, тому можете жити далі.

Техніка «Ластик»

Для цієї практики вам знадобиться аркуш паперу, простий олівець і ластик. Уявіть, що неприємну картинку з минулого намальовану на папері або намалюйте її самі. Візьміть ластик, і ретельно стирайте уявний образ або намальовану картинку. Видаляючи її, уявляйте, як витираєте її зі своєї долі, прощаєтеся з нею назавжди.

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар