пʼятниця, 14 серпня 2020 р.

Із книги "Історія західної філософії" Бертрана Рассела

Між тиранією і анархією: 10 заповідей лібералізму Бертрана Рассела

Англійський математик, філософ і громадський діяч Бертран Рассел розглядав історію цивілізації як результат коливання між двох неминучих і протилежних по суті зол: тиранії і анархії, кожне з яких містить насіння іншого. Кращим способом уникнути того чи іншого вчений вважав лібералізм.

«Доктрина лібералізму – спроба піти від цього вічного коливання, – писав Рассел у своїй книзі «Історія західної філософії». – Суть лібералізму – це спроба забезпечити громадський порядок, не ґрунтуючись на ірраціональних догмах (характерна риса тиранії), і стабільність (яку так прагне підірвати анархія) без введення обмежень, необхідних для нормального існування суспільства».

«Ліберальний підхід не є неодмінною опозицією влади. Він передбачає, що є можливість опозиції, а це далеко не одне і те ж. Суть ліберального підходу в інтелектуальній сфері полягає в тому, що вільний обмін думками дуже корисний, а люди можуть ставити під сумнів все, якщо при цьому їх аргументація переконлива. Протилежна точка зору, висловлювана людьми, яких складно віднести до лібералів, полягає в тому, що істина вже відома, піддавати її сумніву – значить підривати підвалини суспільства ».

Афоризми Бертрана Рассела

  • Як це не сумно, люди погоджуються лише з тим, що їх, по суті, не цікавить.
  • При демократії дурні мають право голосувати, при диктатурі – правити.
  • Жорстокість приносить насолоду моралістам. Ось чому вони придумали пекло.

При цьому Рассел критикує радикалів, які виступають за зміни будь-якою ціною. Рассел продовжує думку, висловлену англійським філософом епохи Просвітництва Джоном Локком, який вплинув на авторів Декларації Незалежності та Конституції США:

«Людина, яка обстоює доктрини, що підривають існуючу владу, якщо ця людина – ліберал, не виступає за встановлення влади ще більш тиранічної. Вона відстоює певні владні обмеження, як у випадку своєї згоди з діями влади, так і в разі своєї незгоди з ними. Я, зі свого боку, вірю в демократію, проте не підтримую режим, який робить віру в демократію обов’язковою».

Рассел закінчує свою статтю в New York Times своєрідним Декалогом, що містить поради для бажаючих дотримуватися ліберальних принципів.

1) Ні в чому не можна бути впевненим.

2) Не думайте, що має сенс створювати певну думку, приховуючи щось, адже те, що ви приховуєте, стане відомим.

3) Ніколи не намагайтеся перешкоджати свободі думки, тоді ви досягнете успіху.

4) Коли ви зустрічаєтеся з протилежною точкою зору, будь вона висловлена ​​хоч вашим чоловіком або дітьми, ніколи не намагайтеся перемогти в суперечці завдяки своєму авторитетові, оскільки така перемога буде ілюзорною, несправжньою.

5) Не треба схилятися перед чужою владою, оскільки будь-якій владі можна знайти противагу.

6) Ніколи не намагайтеся заглушити тих, чиї висловлювання можуть завдати шкоди, інакше ви самі від цього постраждаєте.

7) Не бійтеся, що вашу точку зору порахують ексцентричною, всі поширені судження раніше вважалися ексцентричними.

8) Отримуйте задоволення від суперечок, а не від пасивної згоди, якщо ви цінуєте розум, суперечки допоможуть досягнути повного розуміння проблеми.

9) Будьте бездоганно чесним, навіть коли правда незручна, адже ще більшу незручність заподіює спроба приховати щось.

10) Не заздріть щастю дурнів, адже тільки дурні можуть вважати примарне щастя істинним.

Бертран Рассел 

джерело

Світлина від Віктора Громового.

Немає коментарів:

Дописати коментар