суботу, 5 жовтня 2019 р.

День працівників Освіти: кар'єрне зростання вчителя


"Як будете закривати вакансії?"
Частина третя.
Мене запитали, чи є вакансії директорів та заступників закладів освіти. На жаль, також є. Чи легко знайти керівника? Ні. Чому? Це ж кар'єрне зростання?
... почну з молодого спеціаліста. З того, як він може рости професійно та кар'єрно.
Молодий спеціаліст вихователь (нагадую заробітна плата з надбавками - 4,9 тис грн) та молодий спеціаліст вчитель (5,1 тис грн) починають свій трудовий шлях у 22 роки. На цьому етапі їхні стартові можливості рівні. Яка ж між ними різниця? Ставка вихователя - 30 годин на тиждень. Відпустка 42 дні. Ставка вчителя - 18 годин на тиждень, відпустка 56 днів. Ставка адміністратора (директора, заступників) - 40 годин на тиждень, відпустка є де-юре та немає де-факто 😔 Додам, що жоден з перерахованих фахівців не завершує свій робочий день по дзвінку. Він ненормований.
Яким чином відбувається підвищення заробітної плати. З певною періодичністю. За 15 років ти можеш досягти кваліфікації "спеціаліст вищої категорії" й вершини педагогічної ставки у розмірі 5113 грн!!! О боги, за якихось 15 років твій сімейний бюджет зросте на цілу одну тисячу 268 грн. Круто!!!
За 15 років ви одружитеся, народите дітей. Ваша родина зросте. Зростуть її фінансові потреби. Ростиме ваша зарплатня на 1,2 тис грн. Як Ви будете виходити з цієї ситуації? Збільшите своє тижневе навантаження. Доведете себе до фізичного й морального виснаження. Будете чекати на літню відпуску.
А як росте ставка у адмін. корпусу? Ніяк. Зарплатня директора, кількість ставок заступників директорів залежить лише від кількості учнів у школі. Посадовий оклад директора садка 5,9 тис грн, а директора школи 6,8 тис грн. Нагадую, робочий тиждень 40 годин.
Чи може зарплата бути вищою? Так. Вона і є вищою. Я назвала розмір посадового окладу. В дійсності, формула нарахування педагогам зарплатні настільки складна, що жоден комп'ютер не справиться. 🤣
То чи є перспектива у молодої людини, яка вирішила стати педагогом? Звичайно! Перспектива, що тебе будуть любити діти. Що вони привітаються з тобою, коли виростуть. Що приведуть до тебе в клас свою дитину!
PS: на цій таблиці зображено шлях педагога довжиною в 15 років. Хто сміливий - крокуйте!
Розмір зарплатні у графі "до виплати" відрізняється від тарифної ставки, бо тут враховано усі надбавки. У Києві вони виплачуються в повному обсязі. В маленьких містах, містечках та селах не завжди. Це залежить від розміру гаманця громади. Саме через систему надбавок жодна комп'ютерна програма не може справитися з нарахуванням

автор: Olena Fidanian

Немає коментарів:

Дописати коментар