четвер, 24 жовтня 2019 р.

День народження Ференца Ліста

Liszt - Glanes de Woronince, S249 (Mikulska)

День народження Ференца Ліста - великого угорського композитора, піаніста, диригента, педагога, публіциста.... всі це знають.

АЛЕ... Під час своєї подорожі 1847 року Ф. Ліст дав концерти у багатьох українських містах: у Києві (на сцені Актової зали Червоного корпусу Київського університету), Чернівцях, Єлисаветграді, Житомирі, Немирові, Бердичеві, Кременці, Львові, Одесі, Миколаєві... і теж би нічого, проте... ШЕРШЕ ЛЯ ФАМ!

Під час гастролей у Києві у лютому 1847 року Ференц Ліст познайомився з Кароліною Вітгенштейн, близька дружба з якою тривала протягом усього його життя. Саме цій жінці композитор присвятить усі свої симфонічні поеми. Кароліна Вітгенштейн мала маєток у Воронинцях Літинського повіту на Поділлі (нині — Хмільницького району Вінницької області)...

Саме тут на теми українських народних пісень «Ой, не ходи, Грицю» та «Віють вітри, віють буйні» він написав п'єси для фортепіано «Українська балада» і «Думка», які увійшли до створеного у 1847—1848 роках циклу «Колосся Воронинець».

Немає коментарів:

Дописати коментар