неділю, 6 жовтня 2019 р.

День працівників Освіти: про вчителів


Як будете закривати вакансії?
Частина друга.
Ну а тепер про вчителів. За день професійне свято. Я вже познайомила з вакансіями не педагогічних працівників. Ну, а тепер про вчительство. Нагадаю, що в 1100 освітніх установах міста працює 39 тисяч педагогічних працівників.
Станом на День Вчителя маємо 1073 вакансії. Кого найбільше не вистачає? Не здивую. Дошкільняток. Маємо 383 вакансії вихователів у дитячих садках. Додамо 318 вакансій помічників вихователів (нагадую з/пл 3,5 тис грн до виплати). Отримуємо - 701 вакансію.
Друга позиція у вихователів групи продовженого дня - 99. Ця послуга догляду за дітьми у школах у другій половині дня в місті затребувана. Й по суті заміняє гувернантку. До речі, в багатьох регіонах України, так зване ГПД, вже проплачують батьки.
Далі можете переглянути таблицю й оцінити потреби освітянського ринку праці.
Чи охоче йдуть до шкіл та садків випускники вузів у Києві? Гляньте на розмір заробітної плати молодого вихователя ( 4,9 тис грн = приблизно 150 дол на місяць) та вчителя ( 5,1 тис грн = приблизно 200 дол на місяць). І знову підкреслюю - Київ виплачує усі можливі надбавки. Просто усі надбавки беруться від основної ставки.
Обов'язковість відпрацювання у садках та школах молодими спеціалістами скасовано. Це я колись мала відпрацювати із заробітною платою 65 рублів. Також було не густо. Також батьки підтримували. А на певні речі (пальто, взуття) потрібно було відкладати, збирати.
От і шукають випускники вузів у Києві кращої долі. До садків та шкіл доходять одиниці. 😥
Не скаржуся. Просто показую реалії нашого освітянського життя.
Як будемо закривати вакансії?
Питання до керівників закладів. Вони самостійно набирають працівників. У серпні фейсбук потонув у їхніх оголошеннях. Вони шукали, запрошували, заманювали. Більшу частину вакансій закрили. Де знайшли фахівця, де поділили ставку між наявними в закладі вчителями. Крутилися, як білки в колесі 🤣
Та з такими заробітними платами, самотужки, нам це питання не вирішити.
Державо, допоможи створити конкуренцію між вчителями. Державо, зміни зарплату педагогічного працівника! Й крик душі - ВИХОВАТЕЛЯ!!!

автор: Olena Fidanian

Немає коментарів:

Дописати коментар