вівторок, 15 жовтня 2019 р.

Раїса Опанасівна Кириченко

14 жовтня народилася Раїса Опанасівна Кириченко (1943–2005) – знаменита співачка, Народна артистка України, повний кавалер ордену княгині Ольги, лауреат Шевченківської премії, Герой України, Берегиня української пісні, гордість нації.
Вона народилася в с.Землянки на Полтавщині.
Працюючи в колгоспі, співала в сільському хорі, пізніше - в хорі Кременчуцького автозаводу.
Не отримувала спеціальної музичної освіти (закінчила Харківський інститут мистецтв лише наприкінці 1980 рр.).
Співала в ансамблі Полтавської філармонії, де познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком, баяністом Миколою Кириченком, Співала у Житомирському ансамблі "Льонок", у Черкаському народному хорі, а в 1987 р. Раїса Кириченко повертається до Полтави. З 1994 р. працювала викладачем відділу співу Полтавського музичного училища, в 2000 р. переїхала до Києва.
Її називали берегинею української пісні. У її репертуарі не було другорядних пісень. Усі пісні ставали популярними і входили мало не до кожної домівки.
У співачки були мільйони шанувальників в Україні й за її межами. Українська пісня у її виконанні підкоряла світ. "А коли звучить українська пісня – є й Україна", - вважала Раїса Кириченко.
Коли співачці необхідно було зробити дороговартісну операцію (хворі нирки), кошти збирали всією країною, вболіваючи за улюбленицю. Після цього Раїса Кириченко, дякуючи всім, співала: "Я вдячна всім, хто вимолив мене у Бога". Операція додала співачці декілька років життя.

Фільм про Раїсу Кириченко "Диво осені - квітка остання":
https://www.youtube.com/watch?v=dXDh2In-XdE

Немає коментарів:

Дописати коментар