вівторок, 29 жовтня 2019 р.

Історія любові: Жорж Санд і Фредерік Шопен

Вони так і не стали чоловіком і дружиною і принесли один одному більше страждань, ніж щастя.

Історія їхнього кохання оповита таємницями і домисламі.Но навіть зараз, через майже двісті років, люди згадують історію їхнього кохання, до сих пір їх роман вважається одним із самих неймовірних ...

Ніхто не міг навіть припустити, що Жорж Санд і Фредерік Шопен можуть закохатися одне в одного. Надто вже різними вони були - крихкий, романтичний, з манерами лицаря і рішуча жінка в чоловічому костюмі, з незмінною сигарою в зубах.

Проте їх роман тривав десять років.

До моменту зустрічі Фредеріка Шопена і Жорж Санд у кожного за плечима було ціле життя.

У неї - заміжжя, двоє дітей, розлучення,

карколомна кар'єра письменниці і скандальна репутація феміністки.

У нього - європейська слава піаніста-віртуоза, популярність початківця композитора, вимушена еміграція в Париж, нерозділена перша любов ...

Жорж Санд і Фредерік Шопен познайомилися в 1836 році на світському вечорі в особняку графині д'Агу, коханки Франца Ліста.

26-річний Фредерік Шопен вже був відомий всьому Парижу. Його геніальне виконання власних музичних творів зробили піаніста бажаним гостем в кращих французьких будинках. А зовнішня привабливість молодого музиканта вабила до нього жіночі серця ...

Музикант тоді не надав значення цій встрече.Более того, Жорж Санд не сподобалася молодому музиканту. Він навіть написав батькам: "Я познайомився з великою знаменитістю, пані Дюдеван, відомої під ім'ям Жорж Санд, але її обличчя мені несимпатичні ... У ньому навіть є щось таке, що мене відштовхує ..."

А ось Жорж Санд з першої зустрічі була вражена цим польським віртуозом.

Санд і Шопен часто перетиналися на різних світських заходах. Після спілкування з письменницею думку музиканта про неї змінилося, і через якийсь час пара почала зустрічатися

Вони були дуже різними.

Інтелігентний, боязкий Шопен і запальна, схильна до епатажу, Жорж Санд. Йому неприємно її чоловічий костюм. Їй же не подобалися його консервативність і нерішучість. До того ж Фредерік часом був нестерпно примхливим - його здоров'я дійсно залишало бажати кращого (з юних років композитор страждав від туберкульозу).

Через кілька місяців закохані стали жити разом відкрито, а в Наприкінці 1838-го поїхали «зимувати» на Майорку - разом з дітьми Жорж Санд, як одна сім'я.

Майорка зустріла їх проливними дощами. Шопен відчував себе погано.

З коханою Жорж Санд перетворилася в доглядальницю.

Ночі безперервно вона просиджувала біля ліжка хворого, сама готувала цілющі відвари і мікстури.

Все це не заважало закоханим займатися творчістю. Твори Жорж Санд набували все більшу глибину, а вальси і мазурки Шопена - вражали силою своїх почуттів.

Воістину, ця близькість була їм обом на користь.

Незабаром про хвороби Фредеріка Шопена дізнався господар будинку (в той час цей діагноз був страшніше чуми) і зажадав негайно з'їхати.

За законами того часу, меблі і всі предмети, до яких торкався хворий, спалили - зрозуміло, оплачувати їх вартість довелося Шопену і Жорж Санд.

Знайти нове житло було практично неможливо - звістка про хворобу композитора поширилася по всьому місту - їх поселили лише у віддаленому монастирі.

Але монастирська життя не додала Шопену здоров'я.

Вирішено було повернутися до Франції.

Але знову перешкода: скільки НЕ просила Жорж Санд жоден з кораблів не хотів прийняти хворого на борт. Все-таки Санд і Шопену вдалося вмовити одного з капітанів, але геніальному композиторові, блискучої письменниці і двом дітям запропонували каюту по сусідству з загоном для свиней.

Жорж Санд мовчки перенесла всі незручності, а ось Шопен пізніше згадував, що у цих свиней були умови на порядок краще, ніж у нього.

Повернувшись до Франції, «сімейство» оселилося в маєток Жорж Санд.

Закохані приймають у себе Гейне, Бальзака, Делакруа.А прекрасна природа, троянди, спів птахів і їх любов надихнули на створення безліч шедеврів.

Але здоров'я Шопена погіршується.

Дев'ять років Жорж Санд самовіддано доглядала за коханим. А він був з числа важких пацієнтів: влаштовував сцени, міг бути різким, уїдливим і навіть грубим.

Вони розлучилися в 1847 р

Можливо, їх зв'язок тривала б довше, якби композитор не зіпсував відносини з сином письменниці Морісом.

Крім цього, подорослішала дочка Санд, Соланж, навпаки, налаштовувала композитора проти Жорж Санд.

За деякими чутками вона і сама була закохана в Шопена ...

Шопен поселився окремо.

В останній раз Шопен і Санд зустрілися випадково - за півтора року до смерті композитора. Він не став розмовляти з колишньою коханою, але до кінця життя підтримував теплі стосунки з її дочкою.

Восени 1847 року Фредеріка Шопена приймають в лондонських музичних салонах. На Альбіон його привозить нова прихильниця і покровителька, багата шотландська баронеса Джейн Стерлінг.

Страшна хвороба Шопена загострюється в сирому англійською кліматі, і друзі відвезли його в Париж.

17 листопада 1849 року серце геніального композитора перестає битися. Його останніми словами було фраза: «Вона обіцяла мені, що я помру в її обіймах».

На похоронах був виконаний «Реквієм» Моцарта - композитора, якого Шопен ставив вище всіх інших.

Жорж Санд навіть не прислала вінок на його могилу. Вона дізналася про смерть Шопена з газет.

Жорж Санд пережила Шопена на 27 років і померла в 1876 р в 72-річному віці.

З вільного доступу в інтернеті

Немає коментарів:

Дописати коментар