понеділок, 14 жовтня 2019 р.

Навіщо оркестру диригент?


Навіщо оркестру диригент?
Вам напевно доводилося бувати в оперному театрі. Ви прийшли і зайняли свої місця в залі. Вистава ще не почався. Але внизу перед сценою вже зібралися музиканти.
Ви чуєте, як вони налаштовують свої інструменти. До вас доноситься неймовірний
шум! Здається, що з цих звуків нічого красивого не вийде. А адже ще будуть співаки - солісти і хор!
Але ось відкривається завіса, і ... полилася прекрасна музика.
У тому, що всі інструменти звучать злагоджено і чітко, заслуга диригента - він керує величезним оркестром. А відбувається все за допомогою невеличкої дерев'яної палички. Ось цієї, що в руках диригента.
Цю тоненьку паличку іноді називають чарівною. Адже один її помах може викликати грім литавр і звуки труб, спів скрипок і ніжні трелі флейт.
Чарівної палички стає тільки в руках диригента. Він потрібен в опері і в симфонічному оркестрі, в хорі і в ансамблі - всюди, де музику виконує великий колектив.
У давньогрецькому театрі головною фігурою був корифей - він диригував хором, йому підпорядковувалися і музиканти. Ритм корифеї відбивали підошвою, окутої залізом, а диригували руками.
У середні століття церковні диригенти користувалися особливою повагою. Символом їх музичної влади був важкий, майстерно оброблений жезл.
А в італійській опері диригентів було двоє: один, скрипаль, керував оркестром,
і диригувати. І ось тоді перший скрипаль оркестру, його називали концертмейстер, відклав свою скрипку і став диригентом.
інший, клавесиніст, -  співаками. Місце за клавесином було небезпечним, там зазвичай сидів автор опери. Йому часто доводилося відчувати на собі реакцію публіки на його творі. Якщо темпераментним італійцям не подобалася музика, в нещасного автора летіли гнилі помідори і тухлі яйця.
У 19 столітті складу симфонічного оркестру збільшився,
З розвитком оркестрової гри і ускладненням багатоголосся з'явилася необхідність в більш чіткої ритмічної організації оркестру і виникло тихе диригування - жестами руки. Але музикантам не завжди вдавалося встежити за рухами руки диригента і щоб зробити жест більш помітним, майстри стали використовувати різні предмети.

Немає коментарів:

Дописати коментар