вівторок, 15 жовтня 2019 р.

До Дня козацтва про три кращі квартети Бетховена

І до Дня козацтва про три кращі квартети Бетховена
"У Відні, Бетховен познайомився із сином останнього українського гетьмана Кирила Розумовського – Андрієм Розумовським, послом Росії в Австрії. Посольська садиба у Відні з її славнозвісними музичними вечорами була своєрідним “українським острівцем” – тут незмінним успіхом користувалася саме українська музика у виконанні українських співаків та бандуристів.
З 1806 року Бетховен разом з іншими знаменитостями того часу був частим відвідувачем посольських вечорів. Не є таємницею, що композитору сподобалися почуті тут українські пісні – надзвичайно мелодійні, співочі і захопливі.
Андрій Розумовський замовив Бетховену три квартети, і композитор виконав замовлення. В першому квартеті він використав мелодію української народної пісні “Ой надворі метелиця”, в другому і третьому – варіації на тему пісні “Од Києва до Лубен”.
Цікаво те, що саме ці три квартети вважаються вершиною творчості Бетховена. Знаменитий французький письменник Ромен Ролан з захопленням відгукувався про ці твори: “Не наважусь навіть сказати, що вони кращі за всі інші квартети. Окрім ориґінального замислу і нечуваної відваги вони характеризуються симфонічною довершеністю звучання”.
Три квартети ор. 59 (№7,8,9) Л.Бетховена, написані на замовлення сина останнього українського гетьмана Кирила Розумовського – Андрія Розумовського.
1. Beethoven String Quartet Op.59 No.1 "Razumovsky"
https://www.youtube.com/watch?v=oXLKu-HglnM
2. Michelangelo Quartet - Beethoven String Quartet E minor, op.59, no.2, 'Razumovsky'
https://youtu.be/cq1d31xpvbc
3. Ludwig van Beethoven: String Quartet No.9 in C major, Op.59 No.3 -
https://youtu.be/bq5c9rxkRpc

Немає коментарів:

Дописати коментар