вівторок, 11 січня 2022 р.

Сьогодні день народження композитора Рейнгольда Глієра

 «Якось так виходить, що кого з композиторів не запитай — всі учні Глієра, або прямі, або троюрідні, тобто учень учня», — писав Сергій Прокоф’єв.

Сьогодні день народження відомого радянського композитора Рейнгольда Глієра (1874-1956). Його ім'я носить Київський #інститут музики


🎉 Відзначаємо сьогодні день народження композитора Рейнгольда Глієра!
🎲Талановитий менеджер
Окрім переліку талановитих учнів, що згодом стали знаменитими композиторами, Глієр відзначався менеджерськими якостями. З 1913 до 1920 роки він очолював консерваторію в Києві, де попри скрутні часи заснував студентський симфонічний оркестр, склад якого весь час доводилося коригувати, адже молодих музикантів постійно закликали на фронт Першої світової.
🎲Продуктивний композитор
Глієр також був плодовитим композитором. Він створив близько 500 творів в різних жанрах. Крім п'яти опер, шести балетів, п'яти концертів і трьох симфоній, композитор написав понад 200 п'єс для фортепіано, скрипки та інших інструментів, музику до вистав, близько 20 хорів і безліч романсів.
🎲Гнучкий
Глієр любив жити не тільки творчістю, але й власне любив жити — переймався, щоб його не знищила більшовицька влада. Так сталося, що Глієр — єдиний композитор, який отримував тричі орден Леніна, тричі Сталінську премію, а ще три премії імені Глінки, що вважалася головною музичною нагородою дореволюційної Російської імперії.
147 років від дня народження Глієра Рейнгольда Моріцевича (1875-1956)
Глієр народився 11 січня 1875 р. і був третьою дитиною з чотирьох в сім'ї. Його батько Моріц-Ернест Глієр був підданим Саксонії. Батько Рейнгольда купив в Києві ділянку землі на вулиці Басейній та збудував невеликий будинок з музичною майстернею Глієра. Саме тут пройшли дитячі роки Рейнгольда, його сестри і двох братів. Рейнгольд буквально пропадав в майстерні батька. Він любив слухати голоси інструментів, які приносили в ремонт.
Першу музичну освіту Глієр отримав в Київському музичному училищі, а перші твори почав писати в 14 років. Це були невеликі п'єси для фортепіано та скрипки. Величезне враження на юне дарування справили гастролі Петра Чайковського, які проходили в грудні 1891 року в Києві.
В 1894 році Глієрін вступає до Московської консерваторії всупереч волі рідних, які його бачили ніким іншим, як музичним майстром. Працював невтомно і наполегливо: крім виконання навчальної програми, самостійно вивчав твори відомих композиторів, музичний фольклор різних народів, французьку мову. Німецьку та польську мови знав досконало завдяки батькам.
Глієр став відомим в музичних колах після виконання Першої симфонії, а за Перший струнний секстет отримав найпрестижнішу тоді премію ім. М. Глінки.
Навчаючись в Москві, Глієр щоліта жив в Києві, переважно на дачі в Святошино.
Консерваторію Рейнгольд Глієр закінчив із золотою медаллю. З 1901 року займався викладацькою діяльністю. У Музичній школі сестер Гнесіних вів заняття з гармонії. У 1904 одружився на своїй учениці, шведці Марії Ренквіст. У сім'ї подружжя народилося п'ятеро дітей.
Власне, після закінчення консерваторії протягом десяти років тривав творчий злет Глієра-композитора. Твори його виконують в США і багатьох країнах Європи, на престижних «Рубінштейновскіх обідах» і «Біляївський п'ятницях». Шедеври Глієра, як кращі музичні твори, отримують премії ім. М. Глінки. Прем'єра його симфонії «Ілля Муромець», що відбулася в 1912 р в Московській консерваторії, стала справжньою сенсацією для музичного світу.
Рейнгольда Глієра в 1913 році запрошують до Київської консерваторії на посаду професора класу композиції, рік по тому він стає ректором закладу. Протягом семи років Глієр перетворив Київ на один з провідних концертних міст тодішньої імперії. Тут гастролювали Рахманінов, С. Прокоф'єв, О. Гречанінов.
Оперна студія Консерваторії під керівництвом Р. Глієра з успіхом ставила «Весілля Фігаро» Россіні, «Бориса Годунова» Мусоргського, твори інших відомих композиторів. Глієр був улюбленим педагогом Л. Ревуцького, Б. Лятошинського.
Велику увагу приділяє Р. Глієр українському музичному фольклору. Для його творів характерні теплота і щирість. Його музика одночасно залучає добірністю гармонії, ясністю і злагодженістю форм.
Не кращі часи настали, коли більшовики, захопивши Київ, почали відбирати житло у викладачів консерваторії, примусово мобілізовувати студентів в армію, а саме приміщення консерваторії спробували реквізувати. Ризикуючи життям, ректор Глієр відстояв і рідний навчальний заклад, і права своїх колег, і учнів – навіть домігся для них продовольчих пайків.
Наприкінці 1920 р. Глієр переїхав до Москви. Тут протягом 20 років викладав композицію в консерваторії, підготував цілу плеяду талановитих музикантів, серед них А. Хачатурян, Давиденко, Л. Кніппер.
Помер Рейнгольд Глієр 23 червня 1956 в Москві майже через місяць після свого останнього концерту в Україні, в Одесі. Похований на Новодівичому кладовищі.

Немає коментарів:

Дописати коментар