неділя, 16 січня 2022 р.

16 січня виповнюється 56 років Василю Попадюку

 16 січня виповнюється 56 років Василю Попадюку - видатному скрипалю, піаністу, композитору, віртуозу, який грає на 15 інструментах, засновнику гурту "PapaDuke". Його талантом захоплюються в усьому світі.

В Іспанії його називають "живим нервом", "маестро - скрипка", в Америці - "золота скрипка", в Канаді - "сучасним Паганіні".
В одному з інтерв'ю музикант сказав, що його дратує, коли називають "українським Паганіні": "Бо я не вважаю, що володію такою майстерністю, яка була у світового генія Ніколо Паганіні. Хіба що погані звички у нас з ним однакові. Паганіні був великим шоуменом і дуже веселою людиною. І в цьому з ним ми повністю співпадаємо. Вважаю, що Бог створив людей геніями. Хтось геній у футболі, хтось на заводі чи фермі, хтось збирає врожай. Кожен має робити свою справу і намагатися виконувати її добре.". У своїх музичних програмах Василь Попадюк використовуєте безліч стилів: латино, ромська музика, джаз, український фольклор.
Народився Василь Попадюк в мистецькій родині (мама - хореограф, тато - сопілкар) у Львові, але вже понад 20 років живе в Канаді.
З чотирьох років Василь почав грати на фортепіано, з шести - пробувати грати на скрипці і через рік вступив до Київської музичної спеціалізованої школи-інтернату. На Різдво його з братом відправляли в с.Мишин на Прикарпаття, де народився їхній тато, адже в Києві воно так не святкувалося. Тато Василя виховував дітей в українському дусі.
Навчався Василь Попадюк у Київській консерваторії і Львівській музичній академії.
У 1988 р. вперше побував у Канаді і одразу закохався в цю країну, побачив те, про що мріяв: жовто-блакитні прапори, тризуби. Потім вдруге приїхав з тримісячними гастролями до США і Канади. І більше не повернувся, бо остаточно вирішив, що Канада - це те місце, де хотів би провести своє життя. Музикант каже: "Канада - це Україна з капітальним ремонтом.".
Про скрипку Василь Попадюк говорить: "Скрипка, як жива істота. Це як у стосунках з людьми: або вони одразу складаються, або контакту немає. Буває так, що скрипка роботи відомого майстра і чудово звучить, але не підходить виконавцю. А трапляється навпаки: інструмент дешевий, але в результаті виходить яскраве поєднання звучання скрипки і гри скрипаля.".
Цінуючи класику, Василь Попадюк найбільше любить національну музику, зокрема гуцульську.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
"Карпатський Howdown" у виконанні Василя Попадюка:
https://www.youtube.com/watch?v=Sxp_nfcD8So
Портрет Василя Попадюка. Художник Юрій Нагулко 

Немає коментарів:

Дописати коментар