неділя, 2 січня 2022 р.

Десять цікавих фактів про Моцарта

 

Сам факт написання в 4 роки концерту для клавіра вже казав, що його батькам дуже пощастило. До речі, якось, коли до нього підійшов один студент і запитав, як написати симфонію, Моцарт відповів, що йому краще взяти щось легше. Студент сказав: «Але ж ви написали симфонію в 9 років!», на що Моцарт відповів: «А я нікого і не питав, як це робиться».

Потрібно відзначити, що при всіх своїх дорослих досягненнях (академіком він став у 14 років) він все ж таки був дитиною. Якось на концерті на сцену вибігла кішка і Моцарт, забувши про глядачів, з усіх ніг кинувся до тварини та взяв кішку на руки. Коли сердитий батько окрикнув його, маленький Моцарт відповів: "Ну, тату, клавесин же нікуди не дінеться, а кішка може втекти".

Не позаздриш юному даруванню! Все дитинство роз'їжджати Європою з концертами не кожен зможе. На одному з таких концертів якось навіть із зав'язаними очима зіграв.

А закінчивши академію, він якось сказав своєму батькові: «Тату, я тепер академік, можна я хоч зараз погуляю?»

До речі, щодо Сальєрі, який, як всі вважають, був винен у смерті Моцарта. Насправді вина його була доведена, а великий композитор, можливо, помер від природних причин.

Десять цікавих фактів про Моцарта

1. Повне ім'я Моцарта - Йоханнес Златоуст Вольфгангус Теофіліус Готтліб Сигізмундус Амадеус Моцарт. Теофіліус, Амадеус Готтліб і Сигізмундус – всі ці слова мають одне значення, лише різними мовами – вони означають «коханий Богом».

2. Вольфганг - сьома дитина в сім'ї, але майже всі його брати і сестри померли в дитячому віці. У живих залишилася тільки одна сестра Марія Ганна, яка була старша за брата на чотири з половиною роки.
3. Перше світове концертне турне Моцарта відбулося, коли юному музикантові було 7 років і тривало... 3,5 роки. Моцарт виступав з концертами в Парижі, Лондоні, ряді міст Швейцарії, Німеччини, Голландії, Фландрії та ін.
4. Зростання Моцарта було всього 160 см.
5. Слабкістю Моцарта був більярд. Майже всі зароблені гроші він спускав на гру.
6. Моцарт — автор першої історії нелегальної музичної копії: лише один раз прослухавши «Мізерері» Алегрі в Сикстинській капелі, що виконується щорічно, він майже безпомилково відтворив цю музичну власність Ватикану (ноти були лише в Папи Римського) з пам'яті. Дізнавшись про це, Папа був вражений та нагородив Моцарта орденом Лицаря золотої шпори.
7. Моцарт – автор національного гімну Австрії.
8. Вуха Моцарта були різні: він народився з дефектом лівої вушної раковини.
9. Майже у всіх аеропортах перед початком оголошень звучать перші ноти Короткої меси ре мажор, написаної Моцартом у 18-річному віці.
10. Моцарт відчував творче піднесення, слухаючи свого улюбленого ручного шпака. Коли шпак відтворив Моцарту один із фрагментів щойно складеного фортепіанного концерту № 21, замінивши при цьому дієзи на бемолі, Моцарт визнав, що в інтерпретації шпака цей шматок звучить краще, і включив його в остаточний варіант твору

Немає коментарів:

Дописати коментар