четвер, 13 лютого 2020 р.

Шедеври світової музики. Спадщина Династії Бах (з українськими пригодами).

Йоганн Себастьян Бах (1685-1750) - найвідоміший німецький композитор та музикант епохи бароко, походив з музичної династії започаткованої майже за сто років до його народження. На протязі трьох століть, родина Бах дала світу безпрецедентне число відомих композиторів та музикантів, але до нашого часу дійшов геній та світова слава саме Йоганна Себастьяна Баха.
Розпочав музичну династію прадід Йоганн Бах І (1580 р.н.). Музикантами та композиторами були дід Крістоф (1613), брат діда Хайнрік (1615 ), батько Йоганн Амброзіус (1645) та його брат-близнюк (дядько) Йоганн Крістоф (1645), двоюрідні дядьки Йоганн Крістоф (1642) та Йоганн Міхаєль (1648). У Йоганна Себастьяна Баха з двох шлюбів народилося 20(!) дітей. Із 12-ти виживших дітей вийшло ще чотири відомих композитора та музиканта: Вільгельм Фрідеман (1710), Карл Філіпп Емануєль (1714), Йоганн Крістоф Фрідріх (1732), та Йоганн Крістіан (1735).
Йоганн Себастьян Бах був завзятим генеологом свого музичного роду. Завдяки його зусиллям ми не тільки знаємо про існування династії, а і можемо насолоджуватися творами його родичів, які він зібрав в унікальний сімейний архив «Alt–Bachisches Archiv» і залишив сину Карлу Філіппу Емануєлю. Оригінали архиву нараховуючи близько 5000 історчних документів, рукописних музичних творів та фрагментів зникли з Берліну на прикінці Другої Світової Війни. У 1999 році, безцінні папери композиторів родини Бах знайшлися у Києві в Державному Музеї-Архіві Літератури та Мистецтва України, та були успішно повернуті до Німеччини.
Творча спадщина лише Йоганна Себастьяна Баха складається з близько 1000 музичних творів що дійшли до нашого часу. Найвідомішіми є оркестрові та інструментальні композиції, Брандербурзькі Концерти, Гольдберзькі Варіації, органні кантати і фуги. При житті Йоганн Себастьян Бах був відомим органістом та мав репутацію вагомого композитора, але за популярністю поступався своєму колезі та близькому другу німецькому композитору і віртуозному музиканту Георгу Філіппу Телеманну (1681-1767). Після смерті Йоганна Себастьяна Баха у 1750 році, його творчість та музикальна спадщина поступово втратили зацікавленість широкої аудиторії. Відродження популярності почалося на початку 19-го століття і супроводжувалося публікаціями біографії та творів композитора. Творчість Баха надихала нову хвилю геніальних музикантів: Фелікса Мендельсона, Фредеріка Шопена, Ференца Ліста. Шуман, Брамс та Вагнер захоплювалися музикою Баха та поширювали її серед публіки. У сучасному світі вплив творчості Баха на різні жанри та музикальну педагогіку важко переоцінити: вона залишається піднесеною та актуальною.
Пропонуємо до вашої уваги чарівну Прелюдію Сюїти #1 для соло віолончелі Соль Мажор у виконанні видатного віолончеліста світу Йо Йо Ма (Yo Yo Ma) https://youtu.be/1prweT95Mo0.

Немає коментарів:

Дописати коментар