вівторок, 18 лютого 2020 р.

“Зарплати від 100 тис до 2 мільйонів у державі, де прогресує бідність, – це абсурд і злочин” – Констанкевич

“Зарплати та їх розміри збурили суспільство не тому, що у нас такі заздрісні люди. А тому, що реальною проблемою стало те, що в державному секторі 70 % працівників (вихователі, вчителі, медсестри, лікарі, бібліотекарі, інженери) отримують неадекватно малі зарплати, 20 % – середні, а 10 % – неадекватно високі”.
І дійсно, у порівнянні із середньою зарплатнею вихователя (4 тис. грн.) і вчителя (від 4200 до 7400 грн.) нещодавня заява міністерки освіти та науки Ганни Новосад, що вона не зможе утримувати дитину на 36 тис. грн. обурила українців. Ірина Констанкевич вважає таку поведінку чиновниці неприпустимою, хоча і розуміє, чому вона так висловилась.
“Тепер щодо необережного, але чесного висловлювання міністерки освіти про зарплату в 36 тис грн. Політично і професійно – це аморальна заява, яка продемонструвала прірву у розумінні топ-чиновників реалій українського життя. І це стосується не лише її, а й усього уряду і частини депутатів, які байдужі до соціальних проблем людей, що працюють в держсекторі. Але, по-людськи, я розумію, що молода міністерка знає лише такий зріз столичного життя, де приватний садочок в місяць 14 тис грн, приватна школа – 25 тис грн, нянька – 20 тис…. – це прайс для заможних. Їх лише менша частина, вона про це і говорила. А як жити іншим?! Міністерка і уряд повинні дати відповідь на це питання”.
Люди обурюються тому, що бачать небажання уряду щось докорінно змінювати – переконана нардеп. Окрім того, його представники не дотримуються передвиборних обіцянок щодо зарплат, і найяскравіший цьому приклад – це обіцянка прем’єр-міністра Гончарука зарплату вчителя розміром в 4 тис євро. Так і виходить, що одним із державної казни платити є чим, а інші ледь “зводять кінці з кінцями”.
“Щодо моєї позиції, то я наполягаю, щоб виконувалися норми уже існуючих законів, де до прикладу в Законі про освіту зарплата молодому вчителю має складати 3 мінімальні зарплати, тобто 12 тис грн. Все прописано, уряд мав би виконувати. Але, для директора «Укрпошти» є на зарплату майже 2 мільйони в місяць (!!!), а вчителю, інженеру, вихователю, медсестрі, листоноші – ні!” – коментує Ірина Констанкевич.

джерело 

Немає коментарів:

Дописати коментар