неділю, 18 вересня 2016 р.

Цікаві факти з життя Й.С.Баха. До теми Музика крізь віки (2 частина). Музичне мистецтво. 7 клас

- Одним з улюблених занять Йоганна Себастьяна було відвідування будь-якої глухому церкви, переодягнувшись в бідненького шкільного вчителя. Він питав дозволу зіграти на органі у церковного органіста, і, отримавши таке сідав за інструмент ... Присутніх вражала міць і пишність його гри, і деякі, вважаючи, що звичайна людина настільки прекрасно грати не може, тікали з переляку ... Вони думали, що це грає переодягнений диявол.
 - Ніхто з музикантів не міг зрівнятися з Бахом в знанні гармонії. А сам Йоганн Себастьян просто не виносив недозволених акордів. За твердженням його сучасників, незакінчені музичні фрази виводили його з себе. Цікаво, як би И.С.Бах відчував себе на сучасному фестивалі класичної музики? Одного разу він прийшов на прийом, де грав не дуже добрий музикант, який щойно побачив великого композитора - відразу розгубився і ... Припинив гру. При цьому останній акорд був дисонує. Почувши це, Бах, навіть ні з ким не привітавшись, кинувся до інструменту і дозволив акорд. Після чого спокійно пішов вітатися з гостями і господарем.
- Відомий своєю грою французький органіст Маршан прибув до Дрездена в 1717 році. Всі були зачаровані його грою, навіть король-курфюрст. Всі в один голос твердили, що Маршан затьмарив всіх німецьких виконавців. Однак до курфюрста дійшли чутки про органисте Баха з Веймара, мистецтво якого було вершиною майстерності.
У призначений день було організовано змагання між Бахом і Маршаном. Маршан виконав одну з великих французьких арій з блискучими і численними варіаціями. І зал вибухнув гучними оплесками.
Потім за орган сіл Бах. Зал завмер у подиві. Йоганн Себастьян почав грати ту композицію, що і Маршан. Бах почув її вперше в житті, коли її виконував Маршан. Однак це не завадило йому безпомилково повторити все варіації французького органіста і додати власних - більш складних, майстерних і чудових ... Слухачі оцінили гру Баха оглушливими оплесками, що не залишило сумніви в віртуозності гри німця. Але все ж було вирішено про реванш музичного спору.

У призначений вечір француз не прийшов. Як з'ясувалося пізніше, Маршан втік ще вранці, навіть не попрощавшись ні з ким ... Ну і жарти ...

Немає коментарів:

Дописати коментар