пʼятницю, 30 вересня 2016 р.

Валентину Сильвестрову сьогодні виповнилося 79 років


79 років сьогодні виповнилося Валентину Сильвестрову! Здоров'я та многая літа!

 «Музыка — это пение мира о самом себе…» Валентин Сильвестров.
Валентин Сильвестров народився в сім'ї інженера і вчительки німецької мови. Батьки намагалися дати йому різнобічну освіту, не акцентуючи при цьому на музиці. Сильвестров закінчив музичну школу і з 15 років пробував складати музику, але вступив до Київського інженерно-будівельного інституту. Після трьох років навчання в середині навчального року покинув інститут і в 1958 вступив до Київської консерваторії (клас композиції Бориса Лятошинського). У 1961 році Валентин Сильвестров написав свій перший серіальний твір - «П'ять п'єс для фортепіано». Закінчив навчання в 1964 р У 1960-ті роки входив до Групи «Київський авангард» (Леонід Грабовський та ін.). У 1970 виключений зі Спілки композиторів.
Валентину Сильвестрову належать сім симфоній, два струнних квартети, вокальні та хорові твори. Він також працював в кіно - серед іншого, їм написана музика до фільмів Кіри Муратової «Чеховські мотиви» (2002) і «Настроювач» (2004).
Тісно і складно пов'язане з музичною традицією, особливо - німецьким романтизмом (Роберт Шуман), зі звучним поетичним словом, творчість Сильвестрова - один з найбільш глибоких зразків сучасного, пост-авангардного мелодійного мови.
Про композитора зняті документальні фільми Анатолія Сирих "Валентин Сильвестров. Тихі пісні"(1992), Лілі Олів'є"Незаконні діти Веберна" (Франція, 1994) і Доріана Супіна"Діалоги. Композитор Валентин Сильвестров" (Естонія, 2008). Він удостоєний Міжнародної премії ім. С. Кусевицького (США, 1967), премії Міжнародного конкурсу композиторів "Гаудеамус" (Нідерланди, 1970), Державної їм премії. Т. Шевченко (Україна, 1995), ордена "За заслуги" (1997).



Немає коментарів:

Дописати коментар