неділю, 18 вересня 2016 р.

Музика крізь віки (2 частина). Музичне мистецтво. 7 клас

Вісім історій з життя І. C. Баха
У 1685 році народився великий німецький композитор Йоганн Себастьян Бах. Ім'я цього музиканта відомо кожному, і кожен про нього щось та чув. Чим проходить більше часу, тим далі від нас відсувається образ реально існуючого людини під ім'ям Йоганн Себастьян Бах. Залишаються легенди, історії, оповіді, достовірність яких спростувати або довести вже практично неможливо.

Про деякі з найбільш відомих і цікавих з них ми і хочемо розповісти сьогодні.
1. Сімейство Бахов
Ще з XVII століття в Німеччині ходив жарт «Кожен Бах - музикант, кожен музикант - Бах». У самого І. С. Баха було 20 дітей від двох шлюбів. Вижило тільки сім, але всі вони теж стали музикантами, продовживши сімейну традицію.
2. Історія з місячним світлом
Йоганн рано втратив батьків. Уже в 10 років він перебрався з рідного Ейзенаха в Ордруф до брата, який і почав навчати його музиці. Йоганн навчався швидко і володів сильною тягою до знань. У брата був шафка, в якому зберігалися рукописи багатьох творів іменитих тоді композиторів. Але Йогану було заборонено переглядати ці ноти. Чи то брат вважав, що Себастьян ще недостатньо дорослий, щоб зрозуміти цю музику, то чи причина була в якості нот - вони були старими і ось-ось могли розсипатися.
Однак незважаючи на заборону, Йоганн все ж знайшов спосіб обдурити брата. Потайки, ночами, Себастьян пробирався в кімнату, де стояв бажаний шафка, діставав ноти і переписував їх при місячному світлі. Але щастя музиканта настав кінець, коли одного разу вночі брат застав Йоганна за листуванням. Він відібрав ноти, залишивши Себастьяна в печалі, яке можна порівняти, за описом одного з перших біографів, «з тієї гіркотою, яку відчуває мореплавець, якому повідомили про загибель його судна, що везло заморські спеції і солодощі».
3. Кращий органіст
Бах ніколи не втрачав можливості послухати гру кращих музикантів свого часу. Так, наприклад, Йоганн здійснив тривалу пішу подорож тільки для того, щоб почути гру знаменитого в той час Дітріха Букстехуде. Лише пізніше І. Бах став визнаним віртуозом гри на "короля інструментів", як говорив В. Моцарт, - органі, - і тоді вже люди здійснювали подорожі, щоб почути його гру. .
4. Змагання в грі на клавесині
У ті далекі часи між музикантами було прийнято влаштовувати змагання, хто кращий. Брав участь в подібному і Бах. Але як тільки його суперники чули його гру, то одразу ж їхали з міста, тим самим визнаючи свою поразку і схиляючись перед майстерністю гри Й. Баха.
5. Каприччіо на від'їзд коханого брата
Коли один з братів І. Баха вирушав служити у короля Карла XII в якості військового музиканта, Йоганн склав твір під назвою "Каприччіо на від'їзд коханого брата". Це єдиний твір Й. Баха з програмним змістом, зазначеним рукою музиканта.
А життя брата композитора склалася цікаво: він брав участь у Полтавській битві, а після поразки Карла XII вирушив до Туреччини, а потім назад до Швеції, де закінчив своє життя в статусі придворного флейтиста.
6. Музична прізвище
Бах мав воістину прекрасну прізвище. По-перше, Бах (Bach) буквально перекладається з німецької як "струмок". Це дало привід сказати Л. Бетховену: "Nicht Bach, sondern Meer sollte er heißen (НЕ струмок, а море має бути йому ім'я)". По-друге, прізвище Баха має нотний аналог. Справа в тому, що ноти позначаються не тільки як до-ре-мі-фа-соль-ля-сі, а й буквами: a-b-c-d-e-f-g-h.
7. Ліки від безсоння
Один вельможа замовив І. Баху написати такий твір, щоб вельможа, прослухавши його, зміг заснути міцним здоровим сном. І. С. Бах виконав прохання і в результаті з'явилися знамениті Гольдберг-варіації, хронометраж яких більше години. Варто відзначити, що своє призначення як снодійне цей твір виконує з успіхом досі.
8. Бах і Гендель. Два ювіляра, два музиканти, дві різні життя ...
Ці два композитора народилися в один рік, за два кілометри одна від одної, але долі їх склалися по-різному. І. С. Бах ніколи не виїжджав за межі Німеччини, а Гендель об'їздив всі культурні центри Європи, влаштувавшись в Лондоні. Бах був кантором церкви св. Фоми в Лейпцігу, а Гендель же став найбільш високооплачуваним і знаменитим композитором свого часу і був похований у Вестмінстерському абатстві.
Але в одному їх долі збіглися: вони обидва осліпли до кінця життя в результаті невдалої операції, яку обом в різний час зробив один і той же лікар-шарлатан Дж. Тейлор.
І наостанок, три афоризму від Й. Баха:
Щоб висипатися, потрібно лягати не в той же день, коли потрібно вставати.
Грати на клавішних просто: потрібно тільки знати, які клавіші коли натискати.
Одного разу І. Баха запитали, як він досяг такої досконалості в грі на органі і клавесині, на що музикант відповів: "Я багато і наполегливо працював. Хто буде робити також, той доб'ється високої майстерності в грі".



Йоганн Себастьян Бах. Токката и фуга ре мінор.


Ванесса-Мэй "Токката и Фуга Ре минор" Баха
Бах "на бокалах" (Токката и фуга ре минор)
Victor Zinchuk ( Виктор Зинчук ) - Toccata and Fugue GUITAR SOLO


Немає коментарів:

Дописати коментар