четвер, 29 вересня 2016 р.

"Як зробити так, щоб презентація радувала око" Юлія Шувалова

Вибираємо сервіс

Де саме робити презентацію? Все залежить від того, яку мету ви ставите в електронних навчальних матеріалах.

Якщо ваш принцип - благородна простота (текст + картинка), то зверніть увагу на HaikuDeck. Якщо хочеться зробити щось незвичайне, на допомогу прийде Prezi. Скористатися Projeqt має сенс для створення динамічної презентації, де дані змінюються в режимі реального часу. Google Презентації забезпечать зручний доступ до вашої роботи, до того ж через них можна відкривати документи PowerPoint.

Для відеопрезентацій підійдуть PowToon, Moovly, GoAnimate, Plotagon або один з сервісів для скрайбінга.
Однак і зі звичним PowerPoint можна добитися великих успіхів, якщо скористатися наявними можливостями програми по максимуму і звернутися до додаткових інструментів.

Сервіс iSpring Хмара дозволяє навіть новачкам творити дива у створенні електронних курсів засобами PowerPoint і допомагає зробити презентацію доступною з будь-якого пристрою. Завдяки технології хмарного зберігання ваша робота буде завжди під рукою. Ділитися презентаціями можна за прямим посиланням або за допомогою соцмереж: ось як це робиться. Що найважливіше, після завантаження в «хмару» все ефекти PowerPoint, включаючи відео, анімації та переходи, збережуться.


Так чи інакше, яку б програму ви не вибрали для презентації, базові принципи оформлення будуть одними і тими ж: зрозумілість, запам'ятовуваність і стилістична єдність.

Структура і сюжет

Інформаційному повідомленню, главі підручника і навіть навчає тексту теж потрібен сюжет: з зав'язкою, кульмінацією і розв'язкою. Можна рухатися від загального до конкретного або від прикладів до узагальнень, поставити спочатку цікаве питання і перетворити презентацію в детективне розслідування.

Візуальні елементи теж повинні працювати на сюжет. Якщо у вас в запасі є сильний візуальний ефект, прибережіть його до кульмінації або фіналу. Бережіть глядача від метушні картинок.


Вдавайтеся до прийомів візуального сторітеллінга: нехай оформлення, картинки і ефекти стануть частиною цілої історії. Всі шановні автори презентацій радять не використовувати зображення, які не пов'язані з матеріалом. Однак зв'язок може бути не прямою, а символічною, емоційної. Візуальні метафори і яскраві образи впливають на емоції. Головне тут - не перестаратися.

Стиль презентації

Коли логіка розповіді продумана, пора братися за оформлення. Такий порядок роботи допоможе уникнути спокуси використовувати візуальні прийоми тільки заради візуальних прийомів.

Продумавши стиль з самого початку, дотримуйтеся його. У цьому добре допомагають шаблони, однак іноді і вони підводять, так що сліпо довіряти авторам готових стилів не потрібно. Навіть якщо шаблон створений зі смаком, ручна настройка предпочительнее: вона допоможе реалізувати індивідуальні завдання і зробить роботу запам'ятовується.


У стиль входять колірна гамма, шрифти і візуальні елементи, які (в ідеалі) поєднуються між собою.

Поєднання кольорів

У всіх є свої переваги по частині квітів, але в дизайні правлять бал закони колористики. Кольори, які використовуються в презентації, повинні підходити один до одного і не заважати засвоювати інформацію. У той же час добре, якщо ваше колірне рішення буде запам'ятовуватися.

Вибирайте готову кольорову схему, в якій поєднання відтінків вже продумано дизайнерами. Знайти відповідні кольори для роботи і створити свою тему можна за допомогою Adobe Color CC. САЙТИ начебто любителів кольору містять десятки палітр на всі випадки життя.


Крім того, оригінальну і стильну колірну схему можна зробити з будь-якої фотографії за допомогою генератора кольорової палітри. Такі програми вибирають кольору з будь-якої картинки, яка вам подобається, так що ви отримуєте набір квітів з кодуваннями. Якщо сервіс не вказує кодувань, відкрийте зображення в Photoshop і скористайтеся піпеткою.

Про те, як самостійно підібрати колірну гамму для презентації за допомогою колірного кола і книги Ненсі Дуарте «Мистецтво створення видатних презентацій», можна прочитати в блозі iSpring.

Вибір шрифту

Радимо використовувати прості, легко читаються шрифти без зарубок. Наприклад, Arial, Tahoma, Verdana (тільки не всі відразу). Такі шрифти виглядають краще, ніж Courier New або Comic Sans MS, які до цих пір дуже сильно люблять в презентаціях.

Але все ж найбільш вдалі варіанти менш очевидні. Витратьте кілька хвилин на те, щоб знайти і завантажити шрифт, і ваша робота буде вигідно відрізнятися від презентацій з обридлим Times New Roman. Ось хороші приклади нейтральних, зрозумілих кириличних шрифтів: Open Sans, PT Sans, Roboto, Ubuntu, Cuprum.

Знайти хороші шрифти можна на Google Fonts. Також безкоштовні шрифти можна скачати, наприклад, на Fontsquirrel. Не забудьте включити настройку підтримки кирилиці, якщо збираєтеся писати російською. На жаль, на кирилицю розраховані не всі накреслення.


Щоб дізнатися, як краще поєднувати шрифти між собою, має сенс погортати книгу по типографіці або скористатися конструктором для підбору комбінацій.

Зображення: де дістати і як використовувати з розумом

Фотографії та картинки можна взяти з баз зображень, в тому числі безкоштовних. Головне, що потрібно знати про стокові фото: деякі з них всім вже давно приїлися, або нудні і шаблонні самі по собі. Ваші учні та колеги, швидше за все, вже бачили цих потискують руки людей на неякісної реклами в метро. Так що на пошук чогось цікавого доведеться витратити час.
Завантажуйте картинки готовими тематичними наборами. Укладачі колекцій вже підібрали зображення так, щоб вони підходили один до одного. Чи не доведеться роздумувати, чи поєднується листівка в стилі 50-х з кліпартом в стилі 90-х (ми можемо сказати заздалегідь: немає).
Платити за цікаві картинки необов'язково, адже можна проявити фантазію. Знайдіть ретро-фотографії, які нікому не належать, або класичні, але не дуже відомі картини.
Використовуйте власні фотографії, якщо вони досить гарні за якістю. Такі знімки - це оригінальний контент, який відрізнить вашу роботу від безлічі інших.
Не забувайте про фото і зображеннях, які поширюються за ліцензією СС. До ваших послуг - відкриті онлайн-колекції безлічі музеїв, а також все, що можна відшукати в Вікіпроектах.

Іконки дозволяють позначати розділи презентації або окремі блоки інформації. Роздобути їх можна в спеціальному сховищі, наприклад, на Іменник проекту.

Чого краще уникати

Не беріть зображення поганої якості і низького дозволу.
Відмовтеся від темного фону з темним же текстом.
Стардартний Microsoft Office Кліпарт в сучасних презентаціях виглядає погано. Microsoft ще в 2014 році оголосила, що має намір відмовитися в продуктах Офіс від клипарта, який нагадує про 90-х (власне, тоді він і з'явився), і користуватися системою Bing для пошуку і інтеграції картинок. Однак багато хто все ще вірні ностальгічним человічкам.
Об'єкти WordArt і веселі об'ємні шрифти - ще один прийом, про який варто забути всім.

Не потрібно поміщати на один слайд дуже багато тексту. Золоте правило: один слайд - одна думка. Дизайнери радять уявляти собі, що ваші слайди - це білборди на шосе. Глядач їде повз на великій швидкості, і йому потрібно схопити основну думку за 3-5 секунд. Він не буде зупинятися, щоб прочитати все, що ви написали дрібним шрифтом.

Поради по стилю від майстрів

Гай Кавасакі, IT-фахівець із Силіконової долини, розробив принцип 10/20/30, згідно з яким ідеальна формула презентації така:

10 слайдів в презентації;
20 хвилин часу на презентацію;
30-м шрифтом набрано текст на слайдах.
Стів Джобс для своїх презентацій використовував такі прийоми, що відображають фірмовий мінімалізм Apple:

градієнтний фон;
великі зображення об'єктів з текстом;

мінімум анімації і зайвих елементів (наприклад, маркерів в списку).

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар