середу, 14 вересня 2016 р.

На гостини до пісні. Музичне мистецтво. 2 клас


Пісня про школу (сл. В. Вікторова, Муз. Д. Кабалевського) плюс
Пісня про школу - мінус зі словами
ЯК РОЗПОВІСТИ ПРО МУЗИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ?

Чи замислювався ти, чому Музичний Інструмент НАЗИВАЄТЬСЯ ІНСТРУМЕНТОМ?

Між іншим, в одному із словників написано, що це — музично-акустичний прилад. Але в житті і правильно, і розумно його називають інструментом.
Ось ти підійшов до телевізора і повернув вмикач. Порядок! Телевізор увімкнувся і готовий до роботи. Але ж будова цього радіоелектронного апарата досить складна. Так само легко ти справляєшся із телефоном, радіоприймачем, фотоапаратом. Вони слухняно підкоряються тобі; хоч часом ти досить туманно уявляєш всі тонкощі їхніх електромеханічних організмів.
Але ось ти підійшов до рояля чи взяв у руки скрипку. Якщо ти у четвер увечері ще не вмів грати на роялі, то у п’ятницю вранці, можеш бути певний, твої успіхи у цій справі теж нікого не приголомшать. Це тобі не телевізор увімкнути. Тут мало натиснути на клавішу.
У тому то й справа, що з будь-яким інструментом — і слюсарним, і столярним, і хірургічним, і музичним — може впоратися тільки УМІЛА РУКА.
Без Умілої Руки інструмент буде мертвий, як радіоприймач без електроструму. Музичний Інструмент теж. І тому серед інших інструментів він почуває себе, як у рідній сім’ї.
Душа будь-якого Музичного Інструмента — це його звук. Але ж сам собою інструмент не зазвучить. І, до речі, в руках різних музикантів по-різному звучить одна й та ж сама скрипка чи віолончель. Руки музиканта нібито виліплюють звук.
І навіть у наші дні, коли людина винайшла і побудувала гідні подиву машини, у дні, коли машину хочуть навчити думати, Музичний Інструмент дуже обережно приймає всякі електромеханічні вдосконалення своєї конструкції. І все чому? Тому що боїться втратити контакт із живою людською рукою, яка здатна “виліпити” такий звук, якого не дано поки що створити жодній машині.
Звуки музыкальных инструментов для детей - часть 1


Немає коментарів:

Дописати коментар