четвер, 3 червня 2021 р.

Василь Литвин

 4 червня 2021 року виповнилося б 80 років Василю Литвину – кобзарю, лицарю українського народного духу, філософу, народному артисту України, вчителю, співзасновнику Стрітівської кобзарської школи, першому голові Спілки кобзарів України, лауреату літературно-мистецької премії імені Нечуя-Левицького (1941-2017).

"Пісня - то моя звітність перед Богом.", - говорив Василь Литвин.
У його репертуарі було понад 250 пісень, 170 з них - власні мелодії на слова українських класиків та сучасних поетів.
Народився Васил Литвин у с.Федорівка (нині Кіровоградська область).
Після закінчення школи разом з братом Миколою вступив до Кролевецького профтехучилище художнього ткацтва - так вони вирвалися з колгоспного кріпацтва. Від керівника капели бандуристів місцевої ткацької фабрики Михайла Білошапки брати навчилися грати на бандурі. У 1961 р. вступили до Київського музичного училища імені Р. Глієра. Ходили на прослуховування до Київської філармонії, але їх не прийняли – через "націоналістичні" настрої.
За клопотанням Алли Горської Василь Литвин працював художнім керівником ансамблю бандуристів Бориспільського будинку культури. Улаштовував тематичні вечори з діячами національного руху, організував ансамбль і драматичний гурток.
Багато гастролював Україною і світом.
Разом з дружиною Антоніною Іванівною вони прожили понад півстоліття, народили і виховали шістьох дітей: 4 синів і 2 доньок.
Він залишив по собі багато учнів, сотні пісень і силу-силенну мудрих висловлювань.
"Крута балка" у виконанні Василя Литвина:

Немає коментарів:

Дописати коментар