неділю, 30 жовтня 2016 р.

Ломка голосу

Це питання досить складне, тому що у нас склалося дуже багато стереотипів з цього приводу.
Наприклад, що вокалом можна займатися тільки після так званої ломки голосу, або що голос можна зіпсувати, або навіть втратити, якщо займатися в це період і так далі. Це, звичайно, не зовсім вірно, як власне і саме поняття "ломка голосу".
По суті, це період гормональних, а значить і всіх інших фізіологічних змін в організмі підлітка. Голос не ламається, він змінюється, мутує. І відбувається це через зміни м'язових складок, які ми і називаємо голосовими зв'язками. М'язи товщають і подовжуються. Організм підлітка зростає, а значить, змінюються всі органи, які беруть участь у формуванні звуку: грудна клітка, діафрагма і резонатори.
Мутація голосу - процес індивідуальний, але зазвичай на нього йде 3 - 4 місяці. Відбувається він у віці 12 - 15 років. У дівчаток цей процес триває повільніше, ніж у хлопчиків, і мутація не настільки значна,. Однак, голос змінюється у всіх.
Якщо дитина, а в наслідку підліток, займається вокалом до "ломки", то це якраз дозволить подолати цей, іноді неприємний період, менш болісно, ​​а так само зберегти природну техніку співу, коли зміни голосу закінчаться. Правильна вокальна техніка, поставлена ​​в дитинстві, стає звичкою, яка залишається на все життя, незалежно від стану здоров'я і віку виконавця. Тому, чим раніше дитина починає займатися, тим краще.
Природно, заняття повинні проходити під керівництвом досвідченого і професійного викладача. У ЦІ 3 - 4 місяці активного зміни голосового апарату голос потрібно берегти. Це значить, не співати і не верещати, штучно напружуючи зв'язки. Це може привести до їх травмування. Однак, правильні вправи як мовні, так і вокальні, виконувані під наглядом досвідченого викладача, здатні полегшити перехід до "новому" голосу. Тому, нічого не бійтеся і довірте заняття з вашою дитиною професіоналу. І з задоволенням спостерігайте, як голос вашого чада стає тембрально багатшим і цікавішим.

Немає коментарів:

Дописати коментар