четвер, 20 жовтня 2016 р.

Віталій Кирейко – творець чарівних мелодій

Вчора перестало битися серце українського композитора, народного артиста, лауреата премії ім. Лисенка, Віталія Дмитровича Кирейка.

В.Д. Кирейко народився у селі Широке Солонянського району Дніпропетровської області, навчався у Київській державній консерваторії, зокрема, клас композиції – у професора Л.М. Ревуцького. В 1953 р. став кандидатом мистецтвознавства, а у 1958 р. на сцені Львівського театра опери і балету імені Івана Франка відбулася прем’єра його опери «Лісова пісня», відзначена дипломом лауреата «Першої української театральної весни» 1-го ступеня.
У 1966 р. В.Д. Кирейко став заслуженим діячем мистецтв України, а у 1977 р. – народним артистом України. З 1978 р. він – професор Київської державної консерваторії, а в 1985 р. – лауреат премії імені М.В. Лисенка.
За образним висловом письменника і психолога Олексія Губка, який написав книгу «Психологія українського народу», Віталій Кирейко – «останній романтик українського мелосу». Його музичні твори базуються на творах класиків української літератури – опера-феєрія «Лісова пісня», опери «У неділю рано зілля копала», «Марко в пеклі», «Вернісаж на ярмарку», балети «Тіні забутих предків», «Відьма», «Оргія», «Сонячний камінь». 


Немає коментарів:

Дописати коментар