вівторок, 2 січня 2024 р.

Кобзар Олексій Нирко

 

Олексій Нирко (1926-2005)
1 січня виповнюється 98 років від дня народження Олексія Нирка - бандуриста, подвижника кобзарства Криму і Кубані, історика кобзарства, керівника капели бандуристів ім.С.Руданського в Ялті, голови кобзарської секції Музично-хорового товариства Криму, засновника музею бандури в Ялті (1926-2005).
Пройшов Другу світову війну і 6 років сталінських таборів.
"Крим - це теж Україна, де повинна звучати не тільки українська мова, але й дзвінка невмируща бандура.", - Олексій Нирко.
Народився він у с.Мар'янському (нині Дніпропетровщина).
Закінчив Львівський культурно-освітній технікум. Навчався у Львівській державній консерваторії імені М.Лисенка, але закінчити не зміг, бо 3 червня 1950 р. був заарештований за "антирадянську діяльність", а фактично за свою любов до бандури, до української пісні. Був засуджений до 10 років виправно-трудових робіт та 5 років заслання. Звільнений у 1956 р., був реабілітований.
Кобзарську діяльність Олексій Нирко почав у 1956-1957 рр. Оселився в Криму.
Понад 40 років життя Олексій Нирко присвятив навчанню гри на бандурі кримську молодь. Викладав у Ялтинській музичній школі і педагогічному училищі. Створив три капели бандуристок, 5 ансамблів. З багатьма своїми учнями Олексій Нирко презентував кобзарське мистецтво не лише в Україні, а й за кордоном.
Іменем Олексія Нирка було названо щорічний фестиваль кобзарського мистецтва, який проводився в Ялті.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар