середа, 24 січня 2024 р.

До першого виконання «Щедрика» в Америці, в нью-йорксьокму Карнегі Холі, автор не дожив 8 місяців

 

У цей день 1921 року було вбито композитора Миколу Леонтовича.
Вбивцею виявився співробітник «Чрезвычайной комиссии по борьбе с контрреволюцией и саботажем», або просто ЧК, головного на той час карного органу більшовиків.
Тієї зими Микола Леонтович працював у Тульчині над оперою «На русалчин Великдень», відновлював діяльність аматорського колективу хористів. Тоді ж, на Різдво 1921 року здійснив з хором концертну подорож, виступивши у Бершаді, Тростянці, Теплику, Гайсині. По закінченню турне композитор заїхав до батька-священника, який мешкав у селі Марківка Гайсинського повіту (нині Теплицького району Вінницької області).
Увечері 22 січня у двері його дому постукав молодик, який представився уповноваженим Гайсинського відділу з боротьби проти бандитизму в селах Афанасієм Грищенком і просився переночувати. В одній кімнаті лягли спати батько Миколи Леонтовича, його сестра і дочка, в іншій — композитор і гість. Вранці усіх розбудив звук пострілу. Батько забігає до сусідньої кімнати. Микола Леонтович напівсидить на ліжку, з правого боку стікає кров. Навпроти — Грищенко з гвинтівкою.
Стрілець наказав священнику показати, де золото. Золота нема. Грищенко забирає шубу, білизну, ложки, годинник Леонтовича, взуття. Композитора доводиться ховати босим.
«Як слідує із розсекреченого уже в 1990-і роки рапорту начальника Гайсинської повітової міліції «у ніч на 23 січня 1921 року агент повітчека Грищенко пострілом з рушниці убив священника с. Марківка Кіблицької волості Миколу Леонтовича 43-х років, у якого ночував».
В архівах є дані про виплату йому 5000 рублів «на секретные расходы». Що сталося з Грищенком далі, не відомо.
Тим часом «Щедрик» Леонтовича у виконанні Української республіканської капели збирав овації в найкращих залах Європи. До першого виконання «Щедрика» в Америці, в нью-йорксьокму Карнегі Холі, автор не дожив 8 місяців

Немає коментарів:

Дописати коментар