субота, 4 грудня 2021 р.

Вольфганг Амадей Моцарт

 


У цей день 230 років тому помер Вольфганг Амадей Моцарт.

Історія хвороби і причина смерті композитора досі викликає багато запитань і стає причиною здогадок і вигадок.
⚫️ Відомо, що 20 листопада 1791 року у Моцарта раптова почалася лихоманка. Його ноги і руки сильно розпухли, згодом він впав у кому. У свідоцтві про смерть вказано, що він помер від тяжкої міліарної лихоманки. Яка конкретно хвороба звела Моцарта у могилу, залишалося загадкою останні 200 років.
👉 У 2000 році після ретельної детективної роботи група американських вчених припустила, що Моцарт помер від ревматичної лихоманки, спричиненої стрептококовою інфекцією. Симптоми, описані у спогадах сучасників Моцарта, дали ключі до розгадки. Ревматична лихоманка викликає ослаблення серця, що може пояснити набряклі кінцівки Моцарта. Без антибіотиків така інфекція неминуче призвела б до смерті
⚫️ У 2009 році нідерландський вчений Річард Зегерс ретельно вивчив документи, що збереглися, і дійшов висновку, що Моцарт страждав від фарингіту, інфекції горла з такими симптомами, як судоми, лихоманка, висип і опухла шия. Невістка Моцарта Софі Хейбель описала ці симптоми. У реєстрі смертей у Відні за зиму 1791 перераховано кілька смертей, викликаних цією хворобою.
Якою б не була причина смерті Моцарта, вона настала надто рано. Ще 7 жовтня 1791 року щасливий Моцарт писав дружині про винятковий успіх його «Чарівної флейти»:
🗯 «Сальєрі слухав і дивився з найбільшою увагою і, починаючи з увертюри і закінчуючи останнім хором, не було такого місця, з приводу якого в нього не вирвалося «браво» або «белло». Подяки за доставлену втіху не було кінця!»
Через місяць після написання цього листа Моцарт диригував своїм останнім завершеним твором – «Маленькою масонською кантатою». Ще через 20 днів Моцарт помер, залишивши незавершеним «Реквієм», де були готові тільки дві перші частини.
🎲 Щоб не втрачати гонорар за роботу, дружина композитора Констанція доручила завершити «Реквієм» учням Моцарта. Так Зюссмаєр і Фрейштадлер закінчили фугу в Kyrie. Ейблер і Зюссмаєр заповнили чернетки відповідно до інструкцій Моцарта, а Зюссмаєр дописав музику в Sanctus, Benedictus й Agnus Dei

Немає коментарів:

Дописати коментар