четвер, 30 грудня 2021 р.

Передноворічний період - прекрасна пора для того, щоб поставити цілі і скласти плани для всієї родини

 Настає час, коли ми підводимо підсумки року, що минає, і даємо собі обіцянку щось змінити в житті у новому році. У більшості сімей передноворічні дні сповнені метушні і приготувань до свята. У такому ритмі часто не залишається часу на роздуми і підбиття підсумків, тому рішення змінити щось у своєму житті приходять зазвичай вже в переддень Нового року.

Багато з нас не раз давали собі подібні обіцянки. Але, якщо бути чесними, мало хто не тільки виконував їх, але навіть пам'ятав про них через певний час.
Діти також намагаються приймати якісь рішення напередодні Нового року, але їхні успіхи так само невеликі, як і у дорослих. Проблема в тому, що такі обіцянки не збігаються з нашими життєвими цілями. Обіцянки - це всього лише заяви (хай і щирі) про бажання зробити своє життя кращим, а не конкретний план змін.
Неважливо, дитина чи дорослий хоче змінити щось у своєму житті, - без чіткого плану дій їх мета, швидше за все, приречена на провал. Так не повинно бути. Досягнення мети вимагає більшого, ніж просто заяви про своє бажання.
Постановка реальної мети передбачає виконання кількох умов:
мета повинна ґрунтуватися на реалістичних очікуваннях;
мета повинна бути сформульована таким чином, щоб її можна було виміряти;
мета вимагає плану реалізації, тому зазвичай її можна розбити на кілька менших етапів;
мета повинна мати конкретний термін досягнення.
Також добре мати поруч когось, хто зможе оцінити, чи досягнута мета. Це не обов'язково (особливо для досягнення особистих цілей), але вкрай корисно. Робота в команді (або, принаймні, з партнером) підвищує ймовірність успішного досягнення мети. Команда може підтримати в разі труднощів і дати корисні поради в процесі досягнення мети.
Чому б напередодні Нового року не навчитися правильно ставити цілі і не навчити цьому дитину? Це також може допомогти зблизитися з дитиною або, що ще краще, зміцнить сімейні зв'язки. Розглянемо кілька порад, які можуть в цьому допомогти.
Перш за все, варто зробити постановку цілей на новий рік сімейною традицією. Обговоріть це з чоловіком і родичами, які живуть разом з вами.
Після того, як ви це зробите, ви можете запропонувати дитині приєднатися до вас у цьому занятті. Діти шкільного віку і старші цілком готові до цього.
Як тільки ви домовитеся про те, щоб разом ставити і обговорювати постановку цілей на прийдешній рік, знайдіть час, зручний для кожного. Найкраще для цього підійде вечір, вихідний день або будь-який інший, зручний для всіх, час. Хтось із дорослих повинен взяти на себе роль ведучого, щоб почати зустріч.
Кожен з присутніх повинен поділитися тим, чому він вирішив поставити цілі на майбутній рік. Після цього розкажіть, які цілі ви хочете поставити. Можливо, у вас є якісь ідеї для всієї родини - поділіться і ними.
Після того як кожен з присутніх висловиться, слід поділитися тим, як кожен з вас бачить процес досягнення своєї мети. Після цього поділіться своїм минулим досвідом досягнення цілей. Запропонуйте поговорити про те, як бажання перетворюються на життєві цілі.
Після цього обговоріть, чим звичайні бажання відрізняються від життєвих цілей. Тепер ви готові до постановки цілей. Для цього можна використовувати метод мозкового штурму.
Мозковий штурм - це метод, який вже протягом багатьох років використовується для вирішення проблем і постановки цілей. Розглянемо основні принципи мозкового штурму і послідовність дій:
1. Визначте проблему, яку ви хочете вирішити. Що сталося? Чому це є для вас проблемою? Коли це сталося? Як часто це відбувається?
2. Кожен із присутніх повинен погодитися з тим, що це проблема, і вона потребує вирішення.
3. Спільно проведіть мозковий штурм можливих рішень проблеми. Коли хтось пропонує свою ідею, не критикуйте. Просто складіть список всіх запропонованих ідей.
4. Перегляньте список, оцініть переваги і недоліки кожного із запропонованих рішень. Наскільки реальною є та чи інша ідея? Чи досяжна вона в розумні терміни? Наскільки це вигідно? Наскільки це легко чи складно? Зрештою, нам не потрібні цілі, яких практично неможливо досягти.
5. Виберіть рішення, яке, на ваш погляд, спрацює краще за інші. Розробіть план дій і втілюйте його в життя.
6. Слідкуйте за тим, як ви наближаєтеся до поставленої мети. У разі необхідності скоригуйте свої методи.
Припустимо, ваша дитина говорить, що її мета в новому році - краще вчитися в школі. Це досяжна мета, але краще визначити її більш конкретно. Наприклад: «У наступному році я буду вчасно виконувати всі домашні завдання» або «У наступній чверті я покращу оцінку з математики з 7 до 9». Однак, дізнавшись про мету дитини, ви запитаєте її: «Що тобі потрібно робити по-іншому, щоб досягти мети?» або «Чи потрібна тобі моя допомога або допомога вчителя, щоб досягти мети?»
Наприклад, якщо дитина планує вчасно приходити в школу, буде корисно правильно організувати її ранок, виділити час на виконання окремих дій: одягнутися, застелити ліжко, почистити зуби, поснідати, перевірити портфель тощо. Запитайте у дитини: «Чи можеш ти зробити щось з цих дій з вечора?» (наприклад, перевірити портфель або приготувати одяг).
Якщо мета дитини пов'язана зі зміною поведінки (наприклад: «Я буду добрішим до людей» або «Я не буду кричати, коли злюся»), ви можете запропонувати їй позначити поведінку, яку вона буде демонструвати натомість («Я буду говорити «спасибі» і «будь ласка», коли про щось когось прошу, «коли я буду відчувати злість, я буду робити кілька глибоких вдихів»).
Батьки можуть ставити собі схожі цілі, наприклад: «Я зупинюся і вислухаю тебе, коли ти будеш засмучений», «Я буду гратися з тобою або займатися чимось цікавим як мінімум три рази на тиждень». Можна ставити цілі для всієї родини: частіше обіймати один одного або час від часу проводити вечори сімейних ігор, щоб весело проводити час разом.
Придумайте спосіб відслідковувати, наскільки дитина наближається до своєї мети. Не забувайте хвалити дитину, коли бачите прогрес у її поведінці, і підтримувати, коли вона зазнає труднощів. Якщо протягом довгого часу ви не спостерігаєте прогресу, можна провести ще один сеанс мозкового штурму, щоб переглянути мету або знайти інші способи її досягнення.
Розглянуті вище приклади можна віднести до короткострокових цілей. Розглянемо кілька прикладів довгострокових цілей, які могли б стати загальними для всієї родини.
Наприклад, можна поставити собі за мету менше часу проводити за комп'ютерами і мобільними телефонами. Сьогодні вчені одностайні в думці, що електронні пристрої шкодять здоров'ю і емоційним зв'язкам в сім'ї.
Якщо людина проводить за екраном комп'ютера або смартфона занадто багато часу, це заважає її нормальному сну і знижує рівень активності. У свою чергу, це викликає проблеми з фізичним і психічним здоров'ям. Це стосується і дорослих, і дітей.
Дослідження показують, що нестача контакту з іншими людьми може привести до того, що діти і підлітки стають більш схильними до тривоги і депресії, а нестача контактів з членами сім'ї призводить до погіршення емоційної атмосфери в будинку.
Поговоріть з родиною про час, який ви всі проводите за електронними пристроями. Чи гортаєте ви стрічку соцмереж в смартфоні, коли виконуєте роботу по дому (наприклад, готуєте обід)?
Як проходять ваші сімейні вечері? Усі члени сім'ї захоплені своїми смартфонами або дивляться телевізор?
Навіть в ресторанах часто можна побачити таку картину: сім'я сидить за одним столом, і при цьому діти грають в ігри на телефонах, а дорослі пишуть повідомлення. Така залежність від смартфонів стала глобальною проблемою. Саме тому сьогодні деякі ресторани і кафе пропонують своїм клієнтам знижки за те, що вони не будуть користуватися смартфонами, коли знаходяться там.
Ще однією метою, яка може поліпшити взаємини в сім'ї, може стати збільшення часу, який ви проводите за читанням книг. Недавні дослідження показали, що книги дають нам більше інформації і краще вчать нас чомусь новому, ніж освітні Інтернет-сайти або додатки.
Щоб дитина полюбила читання, читайте разом з нею. Ви можете читати їй, вона може читати вам або ви можете робити це по черзі. Крім цього, час від часу купуйте їй цікаві книги. Поцікавтеся, чим цікавиться дитина (наприклад, спортом, астрономією або динозаврами). Запитайте, які персонажі з кіно, мультфільмів або відеоігор подобаються дитині, і знайдіть книги про них. Також гарною ідеєю буде записати дитину до місцевої бібліотеки, щоб вона могла сама обирати собі книги, які її цікавлять.
Відстежуйте, скільки книг або сторінок прочитала дитина за останній час. Не забувайте хвалити її за те, що вона дочитала ту чи іншу книгу до кінця. Запитуйте, що їй сподобалося в книзі і чому. Приділивши час таким питанням, ви краще зрозумієте, які книжки вибирати для неї в майбутньому і наскільки вона розуміє прочитане.
Ще одна мета, яку можна поставити для всієї родини - вчасно лягати спати, щоб висипатися. Сьогодні лікарі сходяться на думці, що більшість людей (як дорослих, так і дітей) не отримують достатнього часу на сон.
Багато хто з нас продовжує сидіти в соціальних мережах після того, як лягає в ліжко і вимикає світло в кімнаті. Експерти настійно рекомендують і дітям, і дорослим вимикати всі електронні пристрої мінімум за півгодини до сну. Якщо не виконувати цю рекомендацію, це може призвести до змін циклів сну. Через це ми можемо відчувати втому протягом дня, навіть якщо спимо достатню кількість часу.
Проконсультуйтеся з лікарем з приводу того, скільки часу на сон ви і ваші діти повинні виділяти щоночі. Ваш лікар може також порадити вам, як швидше засинати і поліпшити якість сну.
Нарешті, вам разом з сім'єю варто подумати про те, як більше часу приділяти фізичній активності. Знову ж, лікарі стверджують, що сьогодні і дорослі, і діти не проявляють достатньої фізичної активності.
Тридцять хвилин на день - це мінімальна кількість часу, який кожен з нас повинен приділяти фізичним вправам. Ще краще рішення - заняття спортом: бігом, ходьбою, їздою на велосипеді тощо.
Зверніть увагу, скільки часу кожен з ваших дітей щодня приділяє фізичним вправам. Запитайте дітей, чим вони займаються на перервах у школі. На жаль, багато шкіл останнім часом скоротили час на перерви і зменшили кількість уроків фізкультури. Зрозуміло, ви повинні стежити і за часом, який ви самі приділяєте заняттям спортом.
Як тільки ви зрозумієте, скільки часу ви і ваші діти приділяєте фізичній активності, ви зрозумієте, до якої мети потрібно прагнути. Якщо ви визнаєте, що недолік фізичної активності є проблемою для сім'ї, ви можете обговорити це з чоловіком і дітьми і поставити спільну мету.
Досягнення такої мети - непросте завдання. Дуже часто всі сім'ї не виявляють інтересу до занять спортом або аргументують своє небажання дефіцитом часу. Багато сучасних дітей навіть не думають про те, щоб займатися спортом. Якщо їх запитати, що їм подобається робити у вільний час, вони частіше будуть розповідати про комп'ютерні ігри або інші подібні заняття.
Деякі діти настільки захоплені комп'ютерними іграми, що поспішають додому до комп'ютера після школи, забуваючи записати домашнє завдання. Інші годинами грають в ігри на смартфоні ночами, на шкоду своєму сну. Треті просто заявляють, що їх не цікавить спорт або такі популярні заняття, як катання на скейті або на велосипеді. Підлітки все частіше говорять, що хотіли б стати професійними кіберспортсменами, ніж футболістами або баскетболістами.
Тому розвинути у дитини звичку займатися спортом - непросте завдання для батьків. Однак вчені говорять про те, що ставити перед собою таку мету вкрай необхідно. Щоб досягти її, може знадобитися деякий час. Можливо, вам доведеться розділити цю мету на маленькі кроки. Проте цю мету можна досягти, якщо діяти спільно.
Тому ставте цілі для всієї родини і поступово йдіть до них. Досягнувши поставленої мети, ви будете задоволені результатом.
з Розвиток дитини

Немає коментарів:

Дописати коментар