пʼятниця, 10 грудня 2021 р.

Композитор Ігор Поклад відзначає ювілей

 Поклад написав понад 150 пісень і деякі з них моментально стали класикою сучасної української музики

Немає, певно, в Україні такої людини, яка не знала б пісень "Дикі гуси", "Чарівна скрипка", "Пісня про матір", "Кохана" або "Не питай мене". Музику до них написав видатний український естрадний, оперний і кінокомпозитор Ігор Поклад. Сьогодні, 10 грудня Ігор Дмитрович відзначає 80-річний ювілей. 

Нiна Матвиенко. Ой, летiли дикi гуси

У 1965 році Ігор Поклад ризикнув створити унікальний як для радянської естради того часу ансамбль – жіноче ВІА "Мрія". Колектив відразу ж здобув чималу популярність і у 1970 році поряд з уже відомими "Піснярами" з Білорусі став лауреатом Всесоюзного конкурсу артистів естради.

Сіла птаха (Чарівна скрипка) - (Bandura/Bayan Cover) - BanduraBand

Один з найбільш знакових періодів у творчості Ігоря Поклада почався зі знайомства з поетом-початківцем Юрієм Рибчинським. Причому познайомилися вони під час служби в армії. Їхня спільна робота вилилася у створення таких пісень, як "Зелений клен"," Два крила", згаданих вже "Дикі гуси" і "Чарівна скрипка". Примітно, що чимало мелодій композитора часто приймають за народні, настільки глибоко він перейнявся традиційною українською мелодикою і так майстерно використовує її у своїй творчості.

Крім роботи на естраді Поклад займався створенням музики для театральних постановок. Йому належать мелодії з продовження "Весілля у Малинівці", опера "Конотопська відьма" і рок-опера "Ірод" для симфонічного оркестру. Всього на рахунку композитора понад півтора десятка мюзиклів. 

Колискова.Музика Ігоря Поклада.Виконує Віталій Білоножко.

Звучить музика Поклада і у таких улюблених мультфільмах, як серія "Як козаки..." та "Енеїда", фільмах "Дударики" (1980) "Балаган" (1990), "Москаль-чарівник" (1995), "Таємниця "Святого Патріка" (2006) та інших. Під його мелодію "Колискова" засинали українські діти, які дивилися "Вечірню казку" по телевізору.

За свою творчість Ігор Поклад був удостоєний Шевченківської премії (1986) та Ордена "За заслуги" II ступеня, яким держава відзначила його особистий внесок у розвиток вітчизняного музичного мистецтва. Напередодні ювілею про життя і творчість композитора вийшла книжка "По той бік рояля". Її написала дружина Ігоря Дмитровича Світлана. За словами самого композитора, в його шафі лежать невидані "кілометри музики".

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар