вівторок, 21 грудня 2021 р.

Іван Козловський (1900-1993)

 24 грудня 1993 року пішов у засвіти Іван Козловський (1900-1993), видатний український тенор, унікальний співак, якому підкорилася більшість вокальних жанрів: оперні, камерні, народні твори, духовна музика, джаз, естрадні пісні.

***
Іван Козловський народився в селі Мар'янівка біля м. Біла Церква. З 7 років Іван співав у Михайлівському Золотоверхому монастирі, де він прожив близько десяти років.

...
Іван Семенович заповів поховати себе в рідній Мар'янівці, сам вибрав місце для могили — але й останню волю митця не було виконано: великий українець знайшов свій останній притулок на офіціозному Новодівичому цвинтарі в Москві.

...

Всі роки Іван Семенович не поривав зв’язків з Україною, яка завжди займала найважливіше місце в його серці. Записував платівки з українським репертуаром, виступав з оркестром українських народних інструментів, неодноразово приїздив до Канева на могилу Т. Шевченка. Годі й говорити, з якою душевністю і теплотою співав Іван Семенович дорогі серцю українські народні пісні. Незрівнянними в його виконанні стали “Сонце низенько, вечiр близенько”, “Ой не шуми, луже”, “Їхав козак на війноньку”, “Дивлюсь я на небо”, “Ой у полі криниченька”, “Взяв би я бандуру”.
....
Все життя Козловський мріяв, щоб народні пісні: календарні, обрядові, які він знав та любив з дитинства – зберігалися та поширювалися. Але в ті часи бувало й так, що платівки, випущені силами співака, на яких були записані колядки та щедрівки, знищувались повним тиражем.
... Радянський новорічний радіоефір 1947 року в одну мить несподівано завмер. Щойно закінчилася Друга світова, люди з острахом згадали, що таке могло статися хіба на початку війни! Усе виявилося простіше: на середині передачі хтось із ЦК комуністичної партії зупинив трансляцію українських різдвяних колядок у виконанні Івана Козловського. Лакеї режиму відразу винесли свій божевільний вердикт: «вилучити і знищити платівки з усіх магазинів на всій території СРСР!» Тоді Іван Козловський спересердя сказав: «Як це можна чоботами по голосу?!»
1973 року невгамовний Іван Семенович спробував ще раз видати українські колядки окремою платівкою. І це йому вдалося! Проте, історія 1947-го повторилася: їх знову вилучили з прилавків магазинів і знищили.

...
Іван Семенович підтримував найтісніші зв’язки із київськими митцями та земляками-мар’янівцями. Серед репертуару співака були «політично небезпечні» українські твори: «Мені однаково» на слова Т. Г. Шевченка, пісні українських січових стрільців (із дещо зміненим текстом) та багато інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар