четвер, 16 грудня 2021 р.

Людвіг ван Бетховен

 16 грудня 1770 року народився геніальний композитор Людвіг ван Бетховен.

Цікаво, що у творчості композитора звучали українські мотиви:
Бетховен обробив для фортепіано українські пісні «Їхав козак за Дунай» та «За городом качки пливуть». Як так сталося? Приятелем і меценатом славетного композитора був Андрі́й Кирилович Розумовський, син останнього гетьмана України Кирила Розумовського, дипломат.
Людвіг ван Бетховен присвятив Андрію Розумовському П'яту та Шосту симфонії, а також три струнні квартети, що отримали назву квартетів Розумовського.
***
Розумовський був послом Російської імперії в Габсбурзькій монархії у 1792—1807 роках.
З самого початку роботи у Відні Андрій Розумовський перебував у центрі культурного життя столиці. Завдяки блискучій освіті, знанню мов, витонченим манерам, чудовому розумінню мистецтва він швидко увійшов у доволі вузьке коло віденських аристократів. На одному з таких музичних вечорів граф Андрій познайомився з Бетховеном.
Спілкування композитора з музикантом-дилетантом, закоханим у квартетну музику, привело до того, що Бетховен став приділяти цьому жанру велику увагу. Розумовський переказував Бетховену свої бесіди з Гайдном про музику і тим самим значно вплинув на музичний розвиток молодого композитора.
Квартети, присвячені Розумовському, дослідники вважають новим етапом розвитку європейської квартетної музики.
Як відомо, у квартетах ор. 59 були використані українські і російські народні мелодії. У дослідників творчості композитора немає узгодженої версії про те, чому Бетховен звертається до цитування. Одні вважають, що цю думка подав композитору «замовник» — Андрій Розумовський. Інші — що для того, щоб просто виявити повагу до мецената, було б досить присвяти. У факті не тільки традиційної присвяти на титульному листі, але й присвяти в самому музичному тексті, дослідники вбачають те, що взаємини між великим маестро і Розумовським були досить щиросердні.

Немає коментарів:

Дописати коментар