четвер, 23 грудня 2021 р.

24 грудня день пам'яті Івана Козловського - видатного українського співака (1900-1993).

Іван Козловський перебував на сцені майже 70 років - безпрецедентний факт.

Коли Івану Козловському було 12 років, сталася його зустріч з Миколою Лисенком: "Вчись, хлопче, шануйся, і дай тобі Боже співати довгі літа людям на радість!" - сказав видатний композитор.
Народився майбутній співак у Мар'янівці на Київщині в співочій селянській родині.

“Мама мріяла, щоб я став священиком. Мене віддали в школу, звідти було “рукою подати” до архиєрейського сану. Після неї брали в семінарію, де вчилися чотири роки на священика.", - згадував Іван Семенович.
З семи років співав у Михайлівському Золотоверхому монастирі, де прожив близько десяти років разом зі своїм братом Федором, що теж став відомим співаком. У 1919 р. Федір Козловський разом з хором Олександра Кошиця виїхав на гастролі до Європи, але після окупації України більшовиками відмовився (як і всі інші члени хору) повертатися в Україну і скінчив свої дні священиком поблизу Нью-Йорка. Через це Івана Козловського не випускали за кордон.

Козловський все життя був українським патріотом. Щороку приїздив до Канева – вклонитися Кобзареві з дитячим хором рідної Мар'янівки, з якими виконував твори на слова Т.Шевченка. Говорив українською, вчив і доньок, не раз соромив земляків, які цуралися рідної мови. В його репертуарі були "політично небезпечні" "Мені однаково" на слова Тараса Шевченка, пісні січових стрільців, колядки та щедрівки.

Він не шкодував власних коштів, зокрема, відкрив дитячу музичну школу в рідній Мар’янівці.
Іван Козловський казав, що якби не музика, став би істориком. Усе довге життя він був закоханий в Україну. У Волоколамську, під Москвою, є могила гетьмана Петра Дорошенка. Козловський возив туди москвичів - уклонитися. Він пояснював, що навіть Пушкін - родич Дорошенка - через дружину Наталію Гончарову, прапраправнучку гетьмана.
Великий тенор доживав віку самотнім. Сучасники розповідають, що дуже тужив за Україною. Мріяв на схилі днів піти в Україні до монастиря.
Але цьому не судилося здійснитися.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
Співає Іван Козловський:

Немає коментарів:

Дописати коментар