вівторок, 2 листопада 2021 р.

Володимиру Сіренку - видатному українському диригенту 61 рік

 1 листопада виповнюється 61 рік Володимиру Сіренку - видатному українському диригенту, головному диригенту і художньому керівнику Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, Шевченківському лауреату, народному артисту України, педагогу.

У концертній програмі Маестро - твори світової класичної музики починаючи від епохи бароко, віденських класиків, романтизму, ХХ століття, і закінчуючи творами сучасних композиторів, та саундтреками до відомих кінофільмів і авангарду. Він виступав на найвідоміших світових сценах. Популяризує в світі твори українських композиторів Євгена Станковича, Бориса Лятошинського, Левка Ревуцького, Валентина Сильвестрова, Віталія Губаренка, Мирослава Скорика, Івана Карабиця.
Народився Володимир Сіренко в с.Покровська Багачка на Полтавщині.
"Взагалі у музикантів пропаще дитинство. Замість простих дитячих радостей, батьки віддають у музичну школу. Якщо у дитини помічають трохи більший успіх, ніж у однокласників, то з неї починають ліпити вундеркінда.", - сказав в одному з інтерв'ю Володимир Сіренко.
Навчався у Хорольській дитячій музичній школі, Полтавському музичному училищі ім.М.Лисенка, Київській державній консерваторії ім. П.Чайковського.
Серед численних звань у Володимира Сіренка було і таке: "заcлужений діяч мистецтв Російської Федерації". Його присудив на початку 2000-х президент РФ В.Путін. Але 2014 р., в день вироку російського суду Олегові Сенцову, диригент від такого звання відмовився. Як зазначив Володимир Сіренко, "замотав у бандерольку свою медалюшку разом із підписом Путіна" і відіслав поштою до російського посольства.
Володимир Сіренко диригував Єрусалимським симфонічним оркестром, симфонічним оркестром м. Брукліна (США), Королівським симфонічним оркестром Лондона. Здійснив понад 200 фондових записів для Українського радіо. Втілив цілий ряд монументальних симфонічних та ораторіальних циклів, здійснив постановки 9 опер, написав музику до більш, ніж 20 фільмів.
"Диригенту важливо мати "вухо", володіти мануальною технікою, вміти, не забуваючи про деталі, охопити великий твір цілісно й досягти певного рівню авторитету в оркестру, але найголовніше у диригентській професії - це воля. Безвольного диригента не буває.", - Володимир Сіренко.
Многая літа!
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.


Немає коментарів:

Дописати коментар