понеділок, 20 січня 2020 р.

9 несподіваних причин, чому французькі школярі заздрять нашим

Можна скільки завгодно критикувати нашу систему навчання, проте усе, к відомо, пізнається в порівнянні. Читайте про цікаві факти з життя середньостатистичного французького школяра. І ви дізнаєтеся, чому для учнів з Франції школа більше нагадує не навчання, а повноцінний робочий день.

1. Тривалість навчального дня

Хтось ще скаржиться, що закінчує навчання в школі о 13-15 годині? Нашим школярам насправді можна лише позаздрити. Чотири з п’яти дні на тиждень французькі старшокласники вчяться до 18:00. І лише в середу їхній «робочий» день закінчується опівдні. Тому будь-які гуртки, секції, репетиторство – лише пізно ввечері або виключно в середу.

2. Тривалість уроку

Наші діти не можуть висидіти 45 хвилин? Французам доводиться терпіти всі 55 хвилин. А якщо уроки йдуть спарені (наприклад, 2 математики), то перерви між ними не передбачається.

3. Перерви

У французьких школах є легендарна перерва на обід, яка триває 2 години! А от звичних для нас перерв у 10-15 хвилини між уроками немає. Для прибирання на партах та відвідування туалету між уроками дається лише 5 хвилин. І якщо дитина запізнюється, то змушена щоразу пояснювати причину.

4. Усе письмово

У стінах французьких шкіл панує абсолютна бюрократія. Будь-яке прохання школяра повинно оформлюватися в письмовій формі. Також усі роз’яснення щодо поведінки, запізнення оформлюються письмово. Якщо учень запізнився на урок, то йде у спеціальний відділ з метою отримати допуск на урок. Проте в школах дійсно панує зразкова дисципліна.

5. Прогули неможливі

Утекти з уроку французам не вдасться. Неможливо вийти на вулицю без причини чи замість уроку відвідати шкільне кафе. Як тільки дитина відсутня на уроці, її батькам відразу ж приходить смс-сповіщення в режимі реального часу. Школа відразу ж вимагає від батьків роз’яснень, чому дитина відсутня на уроці. Для цього батьки повинні терміново написати або подзвонити до школи. Більше того, система оповіщує батьків не лише про відсутність дитини на уроці, але й запізнення.

6. Черга до їдальні

Двогодинний обід для всіх школярів проводиться одночасно. Тому за їжею вишиковується величезна черга. Доводиться витрачати по 20-25 хвилин, аби взяти собі їжу. Хоча молодша, середня та старша школи територіально розділені, проте деякі відомі ліцеї Франції можуть нараховувати по декілька тисяч учнів.

7. Іспити з усіх предметів

Випускникам Франції не залишаються жодного права на вибір. Обов’язковими для тестування у них є всі шкільні предмети. Їм не знайомі понятті про базові (обов’язкові) екзамени та тестування на вибір. До речі, середній бал у французів виводиться по всім предметам, а не лише профільним(наприклад, філологія). Тож, аби не провалити свої випускні іспити, школярам Франції доводиться триматись на середньому чи високому рівні по всіх дисциплінах.

8. Навчання із друзями

Нашим школярам щастить провести багато років у колі одного класу. А от французькі класи переформовуються в нові на початку кожного навчального року. І це створює серйозні проблеми для дітей, які важко йдуть на комунікацію.

9. Санкції за списування

У нас випускники, які вирішили списувати на ЗНО, повинні достроково здати роботу, проте в майбутньому у них залишається можливість на перескладання. А от французького учня чекає спеціальна комісія, розбір ситуації ти, швидше за все, відрахування з ліцею. Також йому на декілька років заборонять складати іспити (у том числі екзамен на водійські права).

Немає коментарів:

Дописати коментар