четвер, 4 липня 2024 р.

Боти - дієвий інструмент для розпалювання конфліктів у суспільстві

 



🖐🏻Знайомтеся - боти.
Моя сторінка після публікацій на тему інформаційної гігієни потрапила під атаку ворожих ботів і я вирішила, що це прекрасна нагода розказати, як вони працюють.
За приклад я візьму публікацію в групі "Одеса. Все найкраще тут". Адміністратор додає "зрадофільську" публікацію, граючи на болючій для українців темі - вимкненні світла. Під публікацією коментарі таких собі Амелії Лайтс, Валерії Ільїної, Вікторії Володимирівни і тп. У всіх на аватарках дівчата-барбі. Якщо зайти на будь-яку з цих сторінок, то ми побачимо, що в них немає ніяких публікацій, крім репостів цієї ж групи, або сторінки взагалі закриті.
❗️Це боти. Їх спеціально створили, щоби вони спілкувалися між собою в коментарях. До речі, інколи боти можуть демонструвати протилежні позиції, імітуючи сварку.
❓Навіщо це роблять?
- той, хто читає пост, зайде в коментарі і побачить, що всі підтримують автора посту. А ми любимо бути там, де більшість. Більшість каже, що електрикою спекулюють - отже, щось в тому є. Навіть якщо більшість - десяток профілів без облич.
- Той, хто прочитає коментарі, захоче заперечити і напише свій коментар, піднімаючи популярність теми і також розбурхуючи конфлікт.
- Боти роблять картинку для ворожих змі: мовляв, ось вам позиція справжніх українців.
У публікаціях, які на скрінах, під коментами ботів є і коментарі реальних людей. Отже, це працює.
🫵Боти - дієвий інструмент для розпалювання конфліктів у суспільстві.
Боти ходять один за одним під різні пости. У тій групі про Одесу це дуже гарно видно - всі вони публікують схожі пости і коментують один одного.
Велика кількість ботів запроваджують тренд або гасять його (перший коментар негативний - далі будуть такі ж). Про інформаційні тренди і інформаційні віруси в мене буде окрема публікація, це дуже обширна тема.
Ворожі ботоферми величезні. Кажуть, зарплата такого троля - в середньому 700 доларів. Їх ідентифікують і викривають у величезній кількості, але так само швидко плодяться нові. Це працюватиме доти, доки на них реагуватимуть.
❓Як розпізнати бота?
- сторінка без аватарки чи на аватарці квіти, малюнок, фото моделі і тп, є боти навіть з тризубами і прапорами.
- на сторінці нема власного контенту, лише репости, друзів зазвичай небагато.
Бувають "дорожчі" боти - їх відрізнити від реального профілю значно складніше, але зазвичай ботоферми працюють на дешевих.
❓Що робити, якщо бачиш сторінку-бота? Скаржитися.
І в жодному разі не відповідати на його коментарі.
А ви помічали навали ботів під публікаціями на суспільно-болючі теми?

Немає коментарів:

Дописати коментар