понеділок, 29 липня 2024 р.

Анатолій Солов'яненко

 

Анатолій Солов'яненко (1932-1999).
Яніс Забер, Володимир Атлантов, Микола Кондратюк, Анатолій Солов"яненко.
Стажування в Міланському театрі Ла Скала, 1964 рік.
Народні артисти України Анатолій Солов'яненко і Євдокія Колесник в опері "Запорожець за Дунаєм".
Анатолій Солов'яненко з батьками і сестрою Нінель.

"Борис Степанович Солов'яненко (родом із Харківщини) та Ольга Іванівна Цимбал (родом із Черкащини) від природи мали гарні голоси. Але доля склалася так, що співали вони лише увечері, після важкого дня. Жили вони на донецькій околиці, що звалася Пролетаркою, поряд із шахтою "Першотравнева". 
"Анатолію пропонували прекрасні умови, будь-яку квартиру. Три рази Лужков запрошував нас переїхати в Москву. Але я бачила, як Анатолій весь час шукав привід, аби відмовитися. Напевно, він любив свою батьківщину більше, ніж вона любила його. Ми могли виїхати і в Італію, прекрасно заробляти, там виходили диски Солов'яненка. Але чоловік говорив, що його серце назавжди віддане Україні. Розумієте, корінням він був тут. Особливо любив свій Козин.", - Світлана Солов'яненко.
Анатолій Солов'яненко співав не лише на уславлених світових сценах.
Анатолій Солов'яненко з родиною.
Анатолій Солов'яненко (1932-1999).
У столиці є вулиця Анатолія Солов'яненка.
29 липня день пам'яті Анатолія Солов'яненка - славетного українського оперного співака, народного артиста України, Шевченківського лавреата, Героя України (1932 -1999) (Анатолій Солов'яненко/Anatolii Solovianenko).
Видатний українець, високоморальний і чесний, який досягнув найвищих світових вершин завдячуючи своєму таланту і праці. Йому пропонували залишитися в Італії і росії, але серце Анатолія Борисовича назавжди було віддане Україні.
"... У Франції є закон, за яким 30 відсотків ефірного часу повинна займати національна культура. А в нас на телебаченні симфонічні концерти, романси чи народні пісні є величезна рідкість. Вони сприймаються як щось надзвичайне. Якщо ми не почнемо, не зволікаючи й дня, цілеспрямовано виховувати молодь, кілька поколінь для серйозного мистецтва буде втрачено.", - останнє інтерв"ю великого тенора, "Дзеркало тижня". (Джерело: ф/б сторінка, присвячена Анатолію Солов'яненку).
Всесвітню славу видатному співакові принесла його концертна діяльність на світових сценах. Він виконував головні партії в багатьох операх. Світові знавці оперного співу визнавали, що виконання Солов’яненком партії герцога в "Ріголетто" Верді було найкращим. Та перш за все А. Солов’яненко неперевершено виконував українські народні пісні і романси.
Народився Анатолій Солов'яненко на Донбасі в шахтарській сім'ї.
Після закінчення середньої школи вступив до Донецького політехнічного інституту, де закінчив аспірантуру і працював викладачем на кафедрі інженерної геометрії.
Протягом цих років брав участь у концертах художньої самодіяльності, удосконалював вокальне мистецтво у видатного співака-тенора Олександра Коробейченка,
У 1962 р. його запросили до Київського театру опери та балету, проходив стажування в славнозвісному театрі Ла Скала (Мілан). Вільно володів італійською мовою.
Співак завжди включав до свого репертуару народні пісні, які у його виконанні стали зразком майстерності для наступних поколінь співаків.
Анатолій Солов'яненко був одним з найкращих тенорів світу. Його талантом захоплювались мільйони шанувальників. Зірки оперної сцени Пласідо Домінґо і Лучано Паваротті вважали, що майстерність Солов'яненка не поступалась їхній власній.
30 років співак прослужив у київському Національному театрі опери і балету імені Т.Шевченка.
Анатолій Солов'яненко був справжнім патріотом України. Заради української сцени він не приймав спокусливих пропозицій з Великого театру (москва), не емігрував за кордон, хоча йому й обіцяли фантастичні гонорари. Солов'яненко ніколи не був членом комуністичної партії і ніколи не заспівав жодної комуністичної пісні.
"Упродовж своєї тривалої кар’єри А.Солов'яненко виконував 17 оперних партій. Найвідомішими є партії Андрія (опера "Запорожець за Дунаєм" С.Гулака-Артемовського), Петра ("Наталка Полтавка" І.Котляревського), Альфреда ("Травіата" Дж. Верді), Фауста ("Фауст" Ш. Гуно). Вершиною творчості А.Солов'яненка вважається партія Герцога в опері Дж. Верді "Риголетто".", - Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України.
Анатолій Солов'яненко з дружиною Світланою виростили двох синів - Андрія та Анатолія. Молодший син - Солов'яненко Анатолій Анатолійович - народний артист України, головний режисер Національної опери України.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
Дует Оксани і Андрія з опери "Запорожець за Дунаєм" у виконанні народних артистів України Анатолія Солов'яненка і Євдокії Колесник:

Немає коментарів:

Дописати коментар