пʼятниця, 12 липня 2024 р.

Мирослав Скорик

 





13 липня виповнилося б 86 років Мирославу Скорику - видатному українському композитору зі світовим ім’ям, диригенту, музикознавцю, народному артисту України, Шевченківському лавреату, Герою України (1938-2020) (facebook.com/MyroslavSkoryk?locale=uk_UA).
Він є володарем майже всіх існуючих державних нагород і відзнак. Прізвище Скорик походить від назви групи швидкого реагування на Запорізькій Січі - тодішнього спецназу.
Мирослав Скорик народився у Львові. Його родина була тісно пов’язана з українськими мистецькими, науковими, суспільно-політичними колами Галичини. Бабуся була рідною сестрою Соломії Крушельницької, дідусь - відомим українським фольклористом. Тато грав на скрипці, мама - на фортепіано, хоча вони не були професійними музикантами.
У в 1963 році Мирослав Скорик створив вокально-інструментальний ансамбль "Веселі скрипки", для якого написав ряд пісень, що в той час були дуже популярними. Пісня "Не топчіть конвалій" стала першим українським твістом.
Мабуть, немає українця, який би не чув славнозвісну "Мелодію" Мирослава Скорика. Він – автор музики до легендарного фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. Його опера "Мойсей" – єдиний український твір, який отримав благословення Папи Римського Іоанна Павла ІІ, а легендарна "Мелодія" є духовним гімном України. Його музика поєднує в собі яскравий національний колорит і сучасну музичну техніку, а композиції знані в усьому світі.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
Славнозвісна "Мелодія" Мирослава Скорика:


Немає коментарів:

Дописати коментар