субота, 3 лютого 2024 р.

Климент Квітка

 

У цей день народився Климент Квітка — видатний український етномузиколог, чоловік Лесі Українки.
За життя зібрав понад 6000 українських та кількасот білоруських, румунських, молдавських, російських, грецьких пісень та інструментальної музики. Чимало записав їх з голосу Лесі Українки та Івана Франка. Вершиною є збірка «Українські народні мелодії», де презентовані 743 зразки українських пісень.
У 1908 році разом з Лесею Українкою та О.Сластіоном записав мелодії українських народних дум. Понад 200 мелодій із записів Квітки використали українські та російські композитори як теми для симфонічно-інструментальних творів. Найвидатніші хорові композиції Миколи Леонтовича («Піють півні», «Козака несуть», «Ой сивая зозуленька», «Ой устану я в понеділок» та ін.) створено на мелодії, які записав Квітка.
Відбувши декілька років таборів КарЛагу, поїхав до Москви, де став науковим керівником заснованого ним Кабінету з вивчення музичної творчості народів СРСР. У 65 років Климентій Квітка одружився з 25-річною піаністкою Галиною Кащеєвою.
🎯 Також відомою є збірка «Народні мелодії з голосу Лесі Українки», яку впорядкував Климент Квітка у 1917-1918 рр.. Збірник, виданий літографічним способом, уміщує 225 пісень, які поділені упорядником на 18 груп.
«Зовсім малою, либонь, п’ятилітньою дитиною запам’ятала Леся деякі весняні танкові пісні, тут уміщені, і то був несвідомий початок її чинності. За складанням свого збірника застала її остання смертельна стадія її хвороби. Вона диктувала сі тексти ще кілька днів після того, як покинула від знесилення свою останню повість «Екбаль-ганем». Отож її життєва праця, почавши з народної пісні і відбігши потім дуже далеко, скінчилася народною піснею», — писав Квітка.

Немає коментарів:

Дописати коментар