пʼятниця, 2 лютого 2024 р.

Фелікс Мендельсон

Що ми можемо сказати про Фелікса Мендельсона?
Щонайменше те, що онук філософа і син берлінського банкіра був порядним композитором — написав 750 творів; чемним сином і братом, про що свідчать близько 5000 листів за все життя; а також уважним внуком та учнем, що стало причиною виконання «Страстей за Матвієм» Йоганна Себастьяна Баха, вперше після його смерті 1750 року.

Так, саме бабуся Фелікса по материнській лінії Белла Саломон дала внукові копію «Страстей». Крім того, вчитель з музичної теорії Фелікса і його сестри Фанні – Карл Фрідріх Зельтер був палким шанувальником Баха і мав багацько його партитур.

Сповнений ентузіазму та підтримки, юний Мендельсон почав підготовку і провів перші репетиції «Страстей» ще з 16 років. Через рік, у 17 років, Мендельсон напише свій перший шедевр – увертюру «Сон літньої ночі», яку найближчі 200 років ставитимуть в приклад, як досконалий твір. Та і взагалі, перші дорослі виступи Мендельсон почав ще з 9 років.
Просто Мендельсону пощастило — він народився у багатій сім'ї та зростав у творчій атмосфері берлінських артистичних кіл. Ще в дитинстві він отримав зразкову освіту, познайомився з багатьма талановитими митцями та музикантами, які приходили в гості до його батьків.

Соціально активна, комунікабельна особистість Фелікса Мендельсона, його численні подорожі та високий рівень освіти відображаються у багатоманітності його творчості. Це справжній інтелектуальний космос романтизму, який охоплює всю гаму від юнацьких симфоній та камерної музики до оркестрових п'єс та ораторій, від складних фуг для органу до проникливих фортепіанних мініатюр.

Сьогодні ми хочемо вам показати невеликий фрагмент чудової музики Фелікса Мендельсона. 

Немає коментарів:

Дописати коментар