У теперішніх реаліях українці все більше зважають на своє коріння та хочуть зберегти багату культуру для наступних поколінь. Тож народна пісня отримує дедалі більшої популярності, а знамениті артисти дають нове "дихання" уже забутим композиціям.

"Ой, у лузі червона калина"

Досі достеменно невідомо, хто ж є автором слів та музики популярної стрілецької пісні "Ой, у лузі червона калина". За однією з версій, на початку 1914 року її написав директор театру "Руська бесіда" Степан Чернецький. Роблячи постановку про гетьмана Дорошенка, він вирішив змінити фінальну пісню, надавши їй зовсім іншого звучання.

Та хто б не був автором "Ой, у лузі червона калина", він однозначно створив шедевральну композицію, яку активно співали Січові Стрільці, а сьогодні знає кожен українець.

Власне, у лютому 2022 року ця пісня отримала нову хвилю популярності. Сталось це завдяки лідеру гурту "Бумбокс" Андрію Хливнюку. На своїй сторінці в інстаграмі музикант опублікував відео, де акапельно співає перший куплет "Ой, у лузі червона калина" на Софійській площі.

Емоційний виступ Хливнюка, який на момент запису був у складі столичної ТрО, стрімко підкорив мережу. Щоб показати солідарність і підтримку Україні, люди у різних куточках світу почали співати "Ой, у лузі червона калина".

Не оминули це увагою й українські співаки. NK, Наталія Могилевська, Дмитро Каднай, Павло Зібров, Надія Дорофєєва, Оля Полякова, Джамала та інші артисти зробили спільний запис "Ой, у лузі червона калина".

"Ой, у лузі червона калина" у виконанні українських артистів

Долучились до своєрідного "флешмобу" й іноземні знаменитості. Так, музикант The Kiffness поклав на музику акапельний запис Хливнюка, а знаменитий гурт Pink Floyd у квітні 2022 року представив пісню Hey, Hey, Rise Up!, в якій представили своє бачення "Ой, у лузі червона калина".

Pink Floyd – Hey, Hey, Rise Up!