субота, 24 квітня 2021 р.

Григорій Гнесин

 Різнобічно обдарований від природи: як музикант, співак, літератор (поет, драматург, перекладач), актор, Григорій Фабіановіч Гнесин був людиною яскравою і водночас трагічною долі. Народився в 1884 році в Ростові-на-Дону, як і всі діти Гнесіних (Григорій був дев'ятим за рахунком дитиною в сім'ї). Навчався в Ростові, потім в Петербурзі (Технологічний інститут). Володів прекрасним голосом (баритоном), постійно співав у різних концертах. Після участі в революційних подіях 1905 року було заслано до Фінляндії. Там, в Куоккале Гнесин спілкувався з Маяковським, Мейєрхольдом, Чуковським. У книзі останнього "Чукоккала" є олівцем портрет Григорія Фабіановіч, намальований В. В. Маяковським.

Повернувшись до Росії, жив в Криму, в Ростові-на-Дону, в Мурманську (де працював на будівництві залізниці), в Петрозаводську (грав в театрі і навіть організував театральну студію).
Після 1920 року облаштувався в Петрограді-Ленінграді, де і прожив до кінця своїх днів. У 1930-і роки він вів популярну в Ленінграді передачу для дітей на радіо "Дядя Гриша розповідає". Гнєсіних сам писав для своєї передачі вірші, казки, музику. Працював також в бібліотеках Державної співочої капели і Радіокомітету, регулярно грав на сцені, вів просвітницьку діяльність, займався перекладами п'єс, опер, ораторій і пісень з італійського, німецького, французького та інших мов.
У листопаді 1937 року він був заарештований і через кілька місяців розстріляний.
https://bessmertnybarak.ru/Gnesin_Grigoriy_Fabianovich/

Немає коментарів:

Дописати коментар