понеділок, 12 квітня 2021 р.

день пам'яті Вацлава Ніжинського - видатного балетного танцівника і хореографа (1889-1950).

 Сьогодні, 11 квітня день пам'яті Вацлава Ніжинського - видатного балетного танцівника і хореографа (1889-1950).

Вацлав Ніжинський був одним з найталановитіших танцюристів балету в історії.
"Він спростував всі закони рівноваги й перевернув їх з ніг на голову, він нагадує намальовану на стелі людську постать, він легко почуває себе в повітряному просторі", - писав про Ніжинського французький сюрреаліст Жан Кокто.
Вацлав Ніжинський народився в Києві. Його батьки були танцівниками балету польського походження. Балетмейстер Хома Ніжинський був одним з найкращих виконавців і постановників українських танців, разом з Марком Кропивницьким в опері "Катерина" блискуче поставив танець "Козак".
Вацлав рано виявив видатні здібності. Не проявляв інтересу практично до жодних дисциплін, крім танцю.
У 1898 р вступив до Петербурзького театрального училища. Він був сильним і витривалим, легко повторював за викладачем найскладніші рухи. Візитівкою юнака були високі стрибки: він стрибав далі всіх у своєму балетному класі і "зависав" у повітрі.
Після закінчення в 1907 р училища був прийнятий до трупи Маріїнського театру.
З 1909 по 1913 роки Вацлав Ніжинський був провідним солістом "Російських сезонів" Дягілєва в Парижі. У 1912 році він сам виступив у ролі постановника.
У 1913 р. Вацлав Ніжинський одружився з угорською танцівницею Ромолою де Пульскі, народилися доньки Кіра і Тамара.
Балериною і хореографинею була сестра Вацлава Ніжинського - Броніслава, добре знана у Європі. Вона створила в 1919 р. у Києві "Театрально-балетну "Школу руху", співпрацювала з Лесем Курбасом. Серед учнів Броніслави Ніжинської був видатний український балетний танцівник та хореограф Серж Лифар.
За роки сценічного життя Вацлав Ніжинський збагатив мистецтво балету незліченними знахідками, які змінили академічні канони.
Він танцював з видатними балеринами ХХ століття - Павловою, Кшесинською. Він надихав Дягілева, Фокін ставив для нього найкращі балети. Стравинський, Равель і Дебюссі писали для нього музику, а Бакст і Бенуа розробляли костюми й сценографію. Його малювали Кокто і Модільяні.
Вацлав Ніжинський випередив свій час. Його постановки балетів викликали скандали і нерозуміння, у 27 років він почав страждати на психічне захворювання.
Ніжинський залишив сцену в 29 років, у нього були часті нервові зриви, які не дозволяли продовжувати роботу. Останні роки життя артист провів у лікарнях і притулках.
Вацлав Ніжинський вважається основоположником чоловічого танцю ХХ ст.
Критики називали його "восьмим дивом світу", і "богом танцю" найвище оцінюючи його талант танцівника, людиною, що здолала гравітацію.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар