четвер, 29 квітня 2021 р.

Дмитро Гнатюк

 29 квітня день пам'яті Дмитра Гнатюка - видатого українського оперного співака, педагога, режисера, Шевченківського лауреата, Героя України (1925-2016).

“У Дмитра Гнатюка голос один із тисячі. Голос великий, чистий, дуже багатий і тренований настільки, що будь-яка вокальна трудність здається йому легкою і природною, як розмова і ходіння. Співак може зробити свій голос великим і маленьким, сильним і слабким, похмурим і світлим, радісним.” (газета "Вінніпег фрі пресс", 1962 рік).
Він віддав оперному мистецтву понад 60 років. Дмитра Гнатюка називали пісенним корифеєм. Він виконував і народні, і естрадні пісні. Чудовий баритон співака, щира манера виконання разом з акторським талантом полонили мільйони шанувальників оперного мистецтва і пісні не лише в Україні.
Його голос звучав на кращих оперних сценах світу.
Народився майбутній співак на Буковині. Співати почав у сільському дитячому церковному хорі. Отець Мирослав, який керував хором, помітивши обдарування хлопчика, навчив його музичної грамоти, став займатися з ним окремо.
Закінчив Київську консерваторію. Його педагогом був видатний Іван Паторжинський. У 1951 р. Дмитро Гнатюк став солістом Київського театру опери і балету. Виступав як концертний співак. Ніс українське мистецтво у світ, багато гастролюючи за кордоном. Його не раз запрошували до московського Большого театру, але співак не спокусився на ті пропозиції.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар