неділя, 31 січня 2021 р.

 Молодь максимум на 3 роки залишається працювати у школі чи дитсадку. Саме це є показником того, що ці люди розумні і адекватні*

У школах, де працюють вчителі, які виросли в системі тотального приписів і контролю. Раскорячишься між нескінченною необхідністю звітувати за кожен подих і виконувати лавину розпоряджень, інструкцій, раковою пухлиною регламентацій, що системно паралізували волю до творчості у багатьох ...

В системі освіти, яка успадкувала стиль, функції і зміст гігантської фабрики з підготовки солдатів - армії, економіці, ідеології. Системі безповоротно зіпсованою диктатом, конкуренцією, прихованими цілями і договорами, корупцією між вчителями, батьками і дітьми.

Років 150 тому, великий педагог К. Д. Ушинський сказав, що будь-яка реформа освіти безглузда без змін переконань вчителя.

Це ключове питання майбутнього України! Нам потрібно нове покоління, яке виросло з усвідомленим розумінням власних інтересів і потреб. Покоління, яке виросло в умовах партнерства і поваги особистої гідності. Без найменшого натяку на «підпорядкування» і тим більше - приниження. Вільний від обмежень родових, кланових, етнічних, релігійних потомствених зобов'язань. Виросло з відчуттям беззастережної цінності людського життя, прав і свобод. Виросло з усвідомленим розумінням своєї влади і права реалізовувати власне уявлення про своє майбутнє. І саме з цих причин сприймає Україну як Місце споконвічної волі.

Вчителі повинні бути звільнені від підзвітності існуючій системі МОН, захищені від найменшої спроби впливати на них особисто і їх діяльність. Вони повинні бути виведені з будь-якої системи порівнянь, рейтингів, змагань. Їх професійне і особисте розвиток має стати предметом їх же спільнот з високим ступенем свободи у виборі форм і джерел навчання.З цього почнеться автономія української школи.


Немає коментарів:

Дописати коментар