субота, 2 січня 2021 р.

Як не треба колядувати: попсова печаль від українських "зірок"

 Всі накинулися на Настю Каменських за її напівоголене колядування. Хоч у параді несмаку вона не самотня – вже не вперше нашим селебрітіз знущатися з сакральних пісень так, що на голову не налазить.


В мережі зразків подібного “добра” не бракує, свіжий приклад – коли Пономарьов, Білик, Дзідзьо та інші співали “Нову радість”. Але те, хоч і мало небагато спільного з народними традиціями – ще, вважайте, пристойно. “Першість” “як не треба” все ж тримають Настя з Тіною Кароль.

“А чьо, модно і типу традиція – піпл схаває. Ну, і красіва женщина, хайпанути можна”. Від коляд у виконанні  українських співачок стає сумно. Це – зовсім не шана до культурної спадщини, радше, відверта до неї зневага. Тим більше, не популяризація коляди, ні, а банальне бажання заробити на ній свої бонуси, за будь-яку ціну –  так. Без хоч трохи розуміння суті та цінностей свята.

Найфеєричнішим у цьому відношенні  був ляп від тоді юної Ані Лорак, коли тележурналіст, ще років надцять тому, поцікавився, якими в її родині були різдвяні звичаї. “Ми собіралісь у бабушкі, рісовалі пісанкі”, – відповіла Кароліна Куєк на загальні радість і регіт.

Ані Лорак, сама того не відаючи, колись окреслила ідею свята, якою її бачили вітчизняні попсовики – ті, хто російськомовні по життю, але яким довелося пристосовуватися до нових реалій. Коли  “етно”, “історія” та “патріотично” несподівано для наших артистів опинилися в тренді. А якщо так, то треба  обернути собі на користь – як же інакше?

 

Ен Кей (NK), “в дівоцтві” – Настя Каменських, заспівала “Добрий вечір тобі, пане господарю”. Час від часу сексуально вигинаючись і трохи не вистрибуючи з Маріанських глибин власного декольте. Як виконувала б “Стиль собачки” чи щось інше, теж попсове й перевантажене сумнівними двозначностями.

Агов, але ж тут – звернення до новонародженого Бога! Радість від з’яви Спасителя, що бере на себе гріхи світу… Вирішила підкинути Йому ще один, чи як?! Вам після цього NK-видовища спаде на думку,  що коляда – це свято не тіла, недоречно оголеного, а душі, підготованої до Різдва очищенням? Я теж не вірю.

Тільки щось підказує: фанати NK будуть упевнені – “норм, зачот”, і що  саме так треба співати коляду. Чимало з них інше виконання навряд чи чули – не їхня тема. Зняли ж те кіно ще три роки тому, а в мережі почали розкручувати лише недавно – мабуть, в надії отримати хайп, “важнєйшеє із іскуств”. А відтак – і корпоратив-другий у скрутні для артистів “ковідні” часи. Про себе нагадала “красіва женщина”, далі за текстом.

 

Та ні, я не закликаю Настю закутувати голову очіпком, а пазуху – застебнутою під шию вишиванкою. Буде виглядати ще фальшивіше, ніж її “пане господарю“, надто, пам’ятаючи  інший, “доколядний” репертуар артистки.

Останній – то справа її смаку, чи то пак, його відсутності. Але ж і звичайних правил пристойності ніхто не скасовував! Що славлячи Бога, не належить демонструвати власні принади – бо недоречно, неетично, вульгарно, врешті. Що це українська, даруйте за банальність нагадування, традиція: спілкування з Всевишнім зобов’язує до урочистості та скромності. Не торжество голизни, бо це “небо і земля нині торжествують” – якось так.

Ок, Настя собі Настею Ен Кей, я їй не дуже дивуюся – після хіта за назвою “A Huevo” та іншої “Попи”. Каменських і “Щедрика” (в ще одному відео, фото вгорі) співає так, ніби з Потапом об заклад побилася: буде у фіналі повний стриптиз, чи ні? (Спойлер – ні, як не дивно, хоч за подібний глум з Леонтовича треба окрему статтю в Кримінальний кодекс дописувати, і то вже). Та мусять бути у “відосиків” режисер, сценарист, стиліст, правда ж? Невже усім разом відібрало почуття елементарної міри та здорового глузду?  Якщо вони, звісно, колись були.


Спускати усіх псів єдино на Настю не варто й з інших міркувань – дорогу “як не треба” ще до неї успішно проторувала Тіна Кароль. Пам’ятаєте її “Oй, хто, хто Миколая любить?” з  моторошним голосінням на горішніх нотах, аж вуха закладає? Якісь темношкірі ритм-н-блюзники з Гарлема, напевне, позаздрили афро-модуляціям, що з доброго дива “вродилися” в автентичній українській коляді.

Ще “нове прочитання“: в мікро-фільмі на “Добрий вечір тобі, пане господарю“ костюмована масовка “жжот“ у псевдо-народних танцях, як і сама Тіна. Добре, хоч не реп смалять, і на тому дякую.

Зате після версії від Тані Ліберман (Кароль) “Небо і земля нині торжествують“ я напевне знаю, звідки на цьогорічній столичній ялинці взявся відьомський капелюх замість Вифлеємської зірки. Звичайно, з відео улюбленої співачки нашого президента В.Зеленського! Відзнятого ще в 2016-му і загалом доволі симпатичного, ніде правди діти. Бо без голосінь, з гарним вокалом, доречним відеорядом. Якби не одне “але” з тим капелюхом, оздобленим п’ятикутними зірочками. Вони ж, до речі – пентаграми, символи, м’яко кажучи протилежні до християнських, і це – зовсім не дрібниця…  

Сім кіп гречаної вовни, до чого воно взагалі – Різдво, коляда та відьомство?!

Та ні до чого, власне, просто “модна тема“ для українських селебрітіз. Яке, на Бога, “збереження традицій”, Ви про що? Не смішіть Тінині мешти.

Але пішло в народ, ніхто тоді не обурився, “піпл схавав”. І Настя Ен Кей своїм провокативним відео просто рушила на кілька кроків далі, не вона перша і вже точно – не остання.

Недавно ж хтось, було, пошкодував в онлайні, що Оля Полякова досі не заколядувала. А мені вже страшно – це що буде, коли й вона теж?..

Людмила Пустельник, Global Village

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар