середу, 19 червня 2019 р.

Як образа впливає на здоров'я і життя людини

Як образа впливає на здоров'я і життя людини

Почуття образи дуже тісно пов'язане з почуттям провини. Якщо людина ображає вас, свідомо чи несвідомо, обидва опиняються винними в тому, що не відповідають очікуванням один одного. Тобто страждають обидві сторони конфлікту.
Причини образ
Найчастіше ображаються на близьких, улюблених людей. Так як нікому не прийде в голову ображатися на граблі, які вдарили в лоб, або на міністра, який прийняв не той закон. Але на своїх близьких, які можуть відчути нашу образу, тобто усвідомити, що вони в чомусь завинили, спробувати виправитися, ми ображаємося при будь-якому зручному випадку. Такі конфлікти в родині приводять до настільки сильного погіршення відносин, що всі можуть розділитися на два табори: одні стають на бік кривдника, а інші - скривдженого. В такому випадку страждають не тільки дві людини, які безпосередньо контактують в даних обставинах, але інші члени сім'ї. А це може спричинити за собою ще більше розростання конфлікту. Звичайно, спочатку завжди відчуваєш саме себе абсолютно правим, але насправді це звичайний егоцентризм, зосередження на своєму індивідуальному розумінні ситуації і небажання увійти в становище опонента.
Почуття образи - це емоція, покликана працювати над тим, щоб люди звикали один до одного і змінювалися, пристосовуючись до спільного життя або творчості. Саме ображаючись, ми даємо зрозуміти партнеру, що він чинить не так, як нам хотілося б.
Але в цьому впливі на рідних є і негативна сторона. В першу чергу, відчуваючи почуття образи, ми наносимо саму пряму шкоду своєму здоров'ю! Саме відчуваючи образу, переварюючи в собі цей стан, пригнічуючи або переживаючи її знову і знову, людина доводить себе до психосоматичних захворювань. Недарма кажуть, що всі хвороби від нервів.
Ви образилися, і, захищаючись від негативного впливу, шлунок починає виділяти кислий сік без прийому їжі, що призводить до виразкової хвороби. А в інших випадках, наприклад, жовчний міхур закриває сфінктер, що перешкоджає перетравленню жирного і викликає жовчні коліки. Існує ще безліч захворювань, які відволікають вас від образи, зберігаючи ваш мозок і нервові клітини у відносно доброму стані.
Чим частіше людина ображається, тим більше відбувається випадків в його житті, провідних саме до цього стану. Так як вона пред'являє до оточення завищені вимоги, після чого починає посилювати свій стан думками, мовляв: «Ніхто мене не любить і не розуміє». Їй все сильніше здається, що всі навколо винні в її проблемах і невдачах. Тому в першу чергу варто поміняти саме своє ставлення до людей, до їх особистісних якостей, і зрозуміти, що світ навколо навряд чи зміниться. І якщо не змінити свій погляд на ситуацію, то далі буде тільки гірше.
Вплив образи на відносини
Людина, образившись, пред'являє до кривдника певні претензії, які не виконуються, що і призводить в кінцевому результаті до цього неприємного відчуття. Але ми повинні розуміти, що не всякі вимоги можна виконати. Наприклад, психолог дуже дохідливо може пояснити, чому ваш партнер не може повністю відповідати вашим запитам, які нерідко бувають просто парадоксальні. Вимоги один до одного нав'язані нам ролями, які ми граємо в суспільстві, у відносинах з оточуючими людьми. Але це зовсім не означає, що ми зобов'язані їх беззаперечно виконувати. У зв'язку з чим, саме очікування такої поведінки партнера, яка відповідала б ідеально виконуваної ролі, веде до зародження в нас почуття образи, коли ці ролі не виконуються належним чином. Кожна людина індивідуальність зі своїм світоглядом, про це необхідно пам'ятати!
Психологія образи
Спробуйте написати список тих позитивних якостей, які, на вашу думку, повинні бути у кривдника. Можливо, ви побачите, що поєднання їх в одній людині є просто нереальним.
Коли ви намагаєтеся викликати в людині почуття провини за те, що вона вас образила, неправильно повелася в якійсь ситуації, ваші вимоги не сприймаються буквально, опонент намагається виправдатися, приводячи досить стерпні аргументи на захист свого вчинку. Все це тому, що ви просто різні люди і виховувалися в різних умовах. Ваш життєвий досвід різний. Саме тому поведінка обох в однаковій ситуації буде відрізнятися. А ви, ображаючись, і не бажаючи приймати іншу точку зору, тільки ведете до погіршення відносин між вами, а також до власних психосоматичних захворювань.
Образа, як спосіб регулювання відносин - досить жорстока річ. Нерідко саме матері вчать дітей ображатися. У дитинстві дитина, якщо їй щось не подобається, проявляє свої почуття кректанням або криками, і її бажання миттєво виконуються, незручності усуваються чуйними батьками. Але підростаючи, маля починає розуміти, що не всі її забаганки будуть виконані. В такому випадку вона ображається і кричить уже більш вимогливим і сильніше, ніж в ранньому віці. Якщо всі її задумки задовольняються як і раніше, дитина усвідомлює який вплив надає на оточуючих за допомогою образи або капризів. Тоді в підлітковому віці вона прекрасно зуміє маніпулювати матір'ю або іншими родичами для досягнення своїх цілей.
З іншого боку і мами користуються цим засобом управління, давлячи на дитину, докоряючи їй в тому, що вона неправильно поводиться, ображаючись, що діти не допомагають. Викликаючи у сина почуття провини за те, що він не такий старанний як дочка, мати виховує в дитині комплекс провини, який, можливо, дуже сильно зіпсує життя людині і не дасть розвинутися йому в повну міць як особистості.
Користь чи шкода
Почуття образи, будучи просто однією з емоцій, які у великій кількості супроводжують наше життя і допомагають пристосовуватися один до одного і розуміти чужі потреби, тим не менш, може зіграти досить злий жарт. Необхідно працювати з цим почуттям з допомогою оздоровлюючого роздумів над ситуацією образи, керувати своїми емоціями, щоб зберегти здоровими свій організм і відносини з оточуючими людьми.
Катерина Світоч

Немає коментарів:

Дописати коментар