пʼятниця, 31 травня 2024 р.

Чому в Україні вирішили закрити майже усі школи в селах?


 Шкільну освіту на селах найближчим часом очікують зміни, й почнуться вони у 2025 році. Йдеться про те, що в Україні будуть змушені закривати в селах освітні заклади, в яких навчається дуже мало дітей – менше 45-60 учнів. У 2022 році закрили 153 сільські школи.


У Міносвіти та Верховній Раді вва­жають, що школи, в яких навчається надто мало дітей, не дають належного рівня освіти і, найголовніше, вони нерентабельні.
Процес урбанізації населення почався в Україні не сьогодні, а відбувається дуже давно. Молодь змушена виїжджати із сіл у міста. Народжуваність на селах помітно впала, дітей в сільських місцевостях дедалі менше, а відповідно порожніють і школи. У них залишається по два-три десятки учнів на всю школу, а в деякі роки в таких школах немає жодного першокласника.


Із 2025 року процес закриття малих шкіл прискорять. З 1 вересня 2025 при­пиниться бюджетне фінансування шкіл із чисельністю учнів менше 45. А з наступного навчального року, тобто з 1 вересня 2026, перестануть фінансувати і школи, в яких навчається менше 60 дітей.

Звісно, сільські жителі дуже болісно сприймають факт закриття школи. Адже недарма кажуть, що село має перспективи, і воно живе доти, доки в ньому є школа. Не буде школи – молодь також не зали­шатиметься в селі.
Загалом процес болючий, адже кажуть, якщо в селі немає школи – немає і села. Потрібно розуміти, чому це відбувається. Адже школи у форматі менше 45 дітей не можуть працювати якісно.

В середньому за рік в Україні зак­ривається 200-250 сільських шкіл. Малокомплектні школи закривають, натомість з’являються опорні школи, у яких мають бути нове обладнання та кваліфіковані вчителі, інформує НУШ.
Опорна школа має бути осна­щена сучасними кабінетами, інтер­нетом, а в кожному класі має від 15 до 30 учнів.

Малокомплектні школи перетворюють на філії опорного закладу: здебільшого це початкові або середні ланки. У такому ви­падку старшокласники їздять на нав­чання до опорної школи шкільним автобусом. Організувати його роботу мають місцеві органи влади.

Проте мешканці села не зав­жди погоджуються на ліквідацію школи, особливо, якщо йдеться про початкові класи. На жаль, найчас­тіше закривають саме їх. “Нова українська школа” нарахувала 153 закриті школи в сільській місцевості, половина з них – якраз початкові.

За підрахунками Інституту ос­вітньої аналітики, у сільській місце­вості у 2021 році функціонувало 8 446 закладів освіти, де вчилося 1,1 мільйона учнів та працювало 180 тисяч вчителів.


Та майже третина шкіл у селах – малокомплектні. Так, у пояснювальній записці до законопроєкту про мож­ли­вості використання шкільних при­міщень після закриття школи ідеться, що станом на 5 вересня 2019 року в Україні працювало 3 900 мало­комплектних шкіл, де наповню­ваність класу 9 і менше учнів. У 2021 році, за інформацією обласних державних адміністрацій, таких шкіл було вже 2 558.
Тобто за три роки кількість мало­ком­плектних шкіл зменшилася на 1342.

джерелоджерело

Немає коментарів:

Дописати коментар