субота, 25 травня 2024 р.

60 років Олегу Скрипці

 

24 травня виповнюється 60 років Олегу Скрипці (Oleg Skrypka) - легендарному українському музиканту-мультиінструменталісту, співаку, композитору, поету, лідеру гурту @ВВ (facebook.com/vopli/photos?locale=uk_UA).
25 травня відбудеться ювілейний концерт за участі ВВ і оркестру НАОНІ.
Гурт з благодійними концертами гастролює світом, збираючи кошти для ЗСУ. Ще з ​​2014 р. гурт ВВ брав активну участь у допомозі країні.
Народився майбутній музикант в Таджикистані, куди з м.Брянка переїхали батьки. Родина прожила там сім років, а потім оселилися на півночі - у мурманській області.
Змалку Олег Скрипка виступав на дитячих ранках, новорічних виставах. З 2-го класу почав вчитися грати на баяні. Вступив до Київського політехнічного інституту. Паралельно з навчанням грав у рок-групі, ходив до студентського театру, театральної студії. Тоді утворилася група однодумців, яким подобалася музика, і колектив став збиратися, разом готували, організовували дні народження, звані вечері.
У 1986 р. створили гурт "Воплі Відоплясова", куди входили Олександр Піпа, Юрій Здоренко, Олег Скрипка. З 1991 до 1996 р. гурт гурт гастролював Францією. Як розповідав Олегскрипка в інтерв'ю, саме у Франції він став українцем. Приїхавши туди російськомовним, аполітичним рокером, вже в середині 90-х говорив винятково українською. У 1988 р. вийшов перший кліп гурту.
Гурт "ВВ" записав понад 20 альбомів. Альбом гурту "Музіка" космонавт Леонід Каденюк взяв із собою в космос.
У 2004 р. Олег Скрипка став одним із організаторів фестивалю "Країна Мрій". З цього року музикант почав свою громадську діяльність. Спершу під егідою "Країна мрій" займався просвітницькою і видавничою діяльністю. Створив фестиваль "Рок-Січ", основною метою якого була підтримка національної рок-культури.
З 2016 р. Олег Скрипка з гуртом "ВВ" підтримував воїнів на російсько-української війни. Гурт виступав у Мар'їнці, Констянтинівці, Селідовому, Дебальцевму. Митець створив благодійні проекти, завдяки яким надавав підтримку дитячому кардіологічному центру.
"Я скажу непопулярну річ, але якби Путін зараз на нас не напав із війною, я українцям дав би ще 20–30 років існування, як народу. Путін захотів на себе натягнути славу перетравлення української держави, хоча цей процес відбувається вже три століття. І, хоча, вони вже перетравили дуже багато націй, і в їхньому шлунку вже дуже багато націй знаходиться, із сотню народів і от ще одного їм бракувало. Але Україна - велика й потужна держава і здолати її виявилося не так легко, як здавалося. Ми великий народ. Ми зараз беремо активну участь у закінченні існування останньої європейської імперії у її класичному вигляді.", - Олег Скрипка.
Многая літа!
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.


Немає коментарів:

Дописати коментар